През 2010-та 4% от българите ще живеят с 2,5 долара на ден

© Снимка:БГНЕС

По прогнозина Световната банка за България,през 2010-та година 4 % от населението ще живее с 2,5 долара на ден. Тази година 3 на сто от българите са разполагали дневно с тази сума. През идната година19 на сто от българите, както и тази година, ще живеят с между 2,5 и 5 долара на ден. Това сочи доклад на Световната банка, представен в София.
Световната финансова криза има опустошителен ефект върху домакинствата в новите икономики от Европа, сред които е и България, както и върху държавите в Централна Азия, се посочва в доклада.Един от драматичните аспекти на кризата е, че страните със средно ниво на доходите, се оказват най-силно засегнати.
Безработицата се увеличава, бедността ще расте и все повече домакинства в бъдеще няма да могат да обслужват кредитите си, смята Лука Барбоне, директор на отдела за намаляване на бедността и икономическото управление в региона на Европа и Централна Азия в Световната банка. Барбоне прогнозира, че догодина ще има още 10 милиона бедни в региона, които ще разполагат с 2 и половина долара на ден.
Според Световната банка,една от мерките в краткосрочен план е държавните разходи да не съкращават, а да се преструктурират, като се разширят програмите за социално подпомагане насочени към най-уязвимите от кризата групи. Световната банка препоръчва още правителствата на новите страни членки на ЕС, сред които е и България, да харчат разумно публичните средства, за да осигурят закрила на най-бедните в условия на криза. Отпускането на социални пенсии и целеви програми за бедни, може да попаднат сред мерките, които подлежат на съкращение при спад на приходите, но това според експертите са програмите, от които има най-голяма нужда в момента.
Заместник-министърът на труда и социалната политика Валентина Симеонова, която присъства на представянето на доклада коментира, че очакванията сабезработицата да достигне 9,5 % тази година и да продължи да се увеличава през 2010-та. За да се премахне „професията социално слаб”
срокът за полагане на обществено полезен труд за хората, които получават социални помощи, ще бъде увеличен от 5 на 15 дни,обмисля социалното министерство.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *