Преките чужди инвестиции се свиха трикратно за година

Преките чужди инвестиции се свиха трикратно за година през първите осем месеца на тази година в сравнение със същия период на предишната. Това сочат предварителните данни на БНБ. Общият им размер е 230.5 милиона евро, или със 71.6% под нивото до края на август 2017 г., когато са били 812 милиона евро. Спадът е с 581.5 милиона евро.

Резултат с изображение за чужди инвестиции

Статистиката на централната ни банка е в рязък контраст с изказванията на български управляващи, които непрекъснато се хвалят с ниските данъци, стратегическото положение на страната ни и с възможностите за привличане на чужди капитали. Данните сочат точно обратното – инвестициите в дялов капитал, които се смятат за най-устойчиви и за показател за дългосрочен интерес, са отрицателни – минус 27.1 милиона евро. През миналата година те са били на плюс -174.4 милиона евро. Разликата от 201.5 милиона евро на практика означава, че вече влезли у нас предприемачи разпродават активите си. Тази тенденция би могла да се засили в идните месеци, особено ако се реализират намеренията на големи компании да се разделят с бизнеса си у нас. Отрицателна е и реинвестираната печалба – минус 18 милиона евро, което показва, че чуждите собственици или изтеглят печалбата си навън, или отчитат загуба, информира в.Сега.

Данните на централната банка в следващите месеци вероятно ще бъдат коригирани нагоре, тъй като статистиката се ревизира всеки месец, а окончателните резултати идват с голямо закъснение. Въпреки това обаче тенденцията за намаляване на преките чуждестранни инвестиции в последните години остава трайна, информира в. Сега.

С най-голям дял в чуждите инвестиции в първите осем месеца на тази година са така наречените дългови инструменти. Те са в размер на 275.6 милиона евро, докато за същия период на миналата година са били 671.2 милиона евро. Реално това са заеми, които компаниите майки отпускат на дъщерните си дружества у нас и които след това ще трябва да се връщат.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *