Премиерът и неговите приятелчета

Списъкът на „пострадалите“ е доста впечатляващ: бившият министър на земеделието от месеци насам се намира в следствения арест, същото важи и за един близък приятел и партньор на бившия премиер. Заради щети в размер на 300 милиона евро в ареста се оказаха и няколко десетки ръководни кадри на „Агробанка“. Зад решетки е и най-богатият сърбин – Мирослав Мишкович. Заедно с него е и синът му Марко, пише „Дойче веле“.
Всички тези арести са резултат от борбата срещу корупцията и организираната престъпност, които отдавна са оплели и политическата класа в Сърбия. Под кръстосан огън сега попадна дори министър-председателят Ивица Дачич. Сръбските медии заговориха най-напред за връзки на негов съветник с наркомафията. А когато Дачич отхвърли тези обвинения, се появиха и доказателства, че самият той в качеството си на вътрешен министър през 2008-ма е имал многократни контакти с Родолюб Радулович, член на прословутия в цяла Европа наркоклан на Дарко Шарич. За бандата на Шарич се знае, че по време на приватизацията в Сърбия и Черна Гора е изпрала милиарди от сделки с наркотици.
Приятелство с дъх на дрога
Медиите се позовават на телефонни разговори, записани на 130 компактдиска, в които Дачич бил наричан „Приятел“ от членовете на пръстъпната мрежа, пренасяла кокаин от Латинска Америка към Европа. Най-масовият сръбски вестник „Блиц“ писа още, че Дачич и бившият му съветник Бранко Лазаревич са получили от Радулович мобилни телефони, защитени срещу подслушване.
Дачич призна за контактите си с Радулович, но заяви, че не е подозирал за връзките на бизнесмена с мафията. Криминалната полиция била виновна, че не го била предпазила от тези контакти. Аудио- и видеозаписите на полицията потвърждават обаче, че премиерът е познавал и другото лице на Радулович, писа вестник „Информер“.
Предполага се, че зад неприятните разкрития, свързващи Дачич с наркомафията, стои не кой да е, а заместникът му в правителството Александър Вучич. 42-годишният вицепремиер е министър на отбраната, координатор на тайните служби и председател на най-голямата коалиционна партия в кабинета – Сръбската прогресивна партия /СПП/. Човекът, който „никога не се усмихва“, не крие, че се стреми към още повече власт. Освен тайните служби, той би искал да контролира и криминалната полиция. Засега обаче не успява да се споразумее с Дачич за това кой да стане директор на полицията.
Бившият ултранационалист Вучич междувременно извайва образа си на смел и неподкупен политик, готов да рискува живота си за доброто на Сърбия. Той разпореди проверка на двайсетина съмнителни приватизационни сделки. Става дума за процъфтяващи едно време държавни фирми, които днес са фалирали. Безброй милиарди са потънали в неизвестни джобове, щетите възлизат на милиарди. Прави впечатление, че тъкмо Социалистическата партия на премиера Дачич отдавна ръководи тъкмо онези сфери, в които се движат най-големите пари: инфраструктурата, снабдяването с газ и ток и минодобива.
Разчистване на сметки?
Активната позиция на Вучич в борбата срещу корупцията и престъпността донесе на партията му и лично на него забележително високо одобрение. Допитванията сочат, че Вучич е най-популярният политик в Сърбия, а неговата Сръбска прогресивна партия се ползва с повече от 40 процента одобрение. Някои наблюдатели обаче смятат, че действията на Вучич са показни удари срещу личните му политически противници. Защото всичко протича по утвърден метод: най-напред близките до Вучич медии подхващат кампании срещу определени политици, а след това се намесва и полицията.
Опозицията в страната е разцепена и заема по-скоро отбранителна позиция, а подкрепата за социалистите на Дачич е намаляла сериозно. В тази ситуация Сръбската прогресивна партия, като старши партньор в коалиционното правителство, използва все по-често заплахата за предсрочни избори като средство за натиск. А Вучич, според наблюдатели, и без друго търси повод за нови избори. Ето че сега той вече разполага с такъв – връзките на премиера с наркомафията.
Въпреки всичко това правителствената криза поне засега се размина. Кабинетът ще продължи да работи, заяви Вучич след заседание на Сръбската прогресивна партия, но не пропусна да добави, че ще продължат да се водят разследвания „срещу всички“. Сърбия се надява до юни да получи дата за започване на присъединителните преговори с Европейския съюз. И не би искала да проиграе шанса си с евентуални предсрочни избори.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *