Приближава ли безвизовото пътуване в САЩ

Европейската комисия обеща да „увеличи усилията си”, за да може гражданите на България, Хърватия, Кипър, Полша и Румъния да пътуват без визи до Съединените щати

Европейският съюз съобщи, че е постигнат прогрес в убеждаването на САЩ относно отмяната на визовите ограничения за някои европейски държави, въпреки постигнатото споразумение между Вашингтон и Брюксел.

Европейската комисия обеща да „увеличи усилията си”, за да може гражданите на България, Хърватия, Кипър, Полша и Румъния да пътуват без визи до Съединените щати, след като новоизбраният президент на Доналд Тръмп встъпи в длъжност.

По-рано тази година, Комисията възнамеряваше да възстанови визите за американците, докато европейските граждани не получат безвизов достъп. Държавите от Съюза обаче решиха да не предприемат действия.

ЕК заяви, че преустановяването на безвизовия режим за американските туристи, ще бъде труден процес за европейците, но би попречило и на търговията, туризма и европейската икономика.

Анализът на Брюксел показва, че Вашингтон ще въведе незабавно визи за гражданите на ЕС, включително за тези от 23-те държави, с които сега имат безвизови отношения.

Смята се, че 5,5 млн. американски и канадски туристи по-малко ще идват годишно в Европа, което пък ще удари по туризма. Преките загуби в сектора се изчисляват на 6,8 млрд евро годишно, като най-засегнати от тях ще бъдат Германия, Франция, Италия и Полша.

Еврокомисарят за вътрешните отношения Димитрис Аврамопулос заяви днес, че Комисията ще постави въпроса за важността на визовата реципрочност и пред новата американска администрация, след встъпването в длъжност на Доналд Тръмп. Такава среща се очаква да има през първата половина на 2017 г.

За разлика от неуспеха със САЩ, Европейската комисия се похвали с договарянето на „ясен график“ за отпадане на визите за българи и румънци за Канада. Отава ще премахне ограниченията за пътуване от 1 май за притежателите на американски визи и за тези, които са посещавали Канада през последните 10 г. От 1 декември ще отпаднат изискванията за вадене на визи за останалите граждани на Румъния и България.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *