Проверка на зехтина продаван у нас

Българската агенция за безопасност на храните се похвали вчера, че е провела мащабна акция за проверка на зехтина, продаван у нас. Направени са 1140 проверки на маслинови масла в цялата страна, обявиха гордо от БАБХ.

Бройката наистина впечатлява, но се оказва, че инспекторите на БАБХ основно са чели етикетите по бутилките, а са изпратили едва 20 проби за лабораторен анализ на съдържанието. Фокусът на инспекцията е странен, като се има предвид, че зехтинът е една от най-фалшифицираните храни по цял свят и че под уж изрядни и пълни етикети за „екстра върджин“ нерядко опаковките съдържат соеви, рапични и други по-евтини мазнини, оцветители и т.н. Очевидно е обаче, че от акцията на БАБХ няма да разберем има ли ментета на нашия пазар и какво съдържат те.

Според вчерашната информация на контролния орган 10 000 литра маслиново олио от проверените са били забранени за продажба, защото не съответствали на стандартите за търговия – т.е. заради непълна информация на опаковките, и са били издадени 183 предписания за спиране от продажба по същата причина. „Обозначенията на опаковките са само за търговската марка, като липсва описание или налична информация и изображения“, поясняват от БАБХ, без да съобщават кои са марките зехтин с непълни етикети и в кои градове са продавани.

Преди месеци от Европол обявиха, че огромен процент от „маслиновите“ масла всъщност са имитации, като най-фалшифициран е най-скъпият и качествен зехтин „екстра върджин“. През 2016 г. Гърция обяви, че е разкрила мрежа за разпространение на фалшиви зехтини – изкуствено оцветени масла с неясен произход, информира в.Сега. А Италия разби престъпна група, свързана с мафията, която е изнасяла псевдозехтин.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *