Прогноза: Скок на туристите през лятото

Данните показват спад в броя на туристите с 4,1 на сто, но това е само до края на юни. Прогнозите са, че през юли, август и септември, когато у нас идват по традиция най-много туристи, и тази година ще има ръст на посещенията на чужденци. Очаква се той да бъде също е около 4 на сто, предаде Стандарт нюз.
Колкото до това, откъде можем да очакваме повече туристи това лято – данните сочат, че на пазари като Русия, Германия, Словакия, Полша и Румъния ще имаме по-добри резултати, отколкото през изминалата година. За сметка на това обаче прогнозите са за рязък спад при посещенията на гръцки туристи у нас. Досега експертите винаги са отчитали като недостатък на българския туризъм фактът, че по-често привличаме по-бедни туристи. Сега обаче този дефект се превръща в ефект. Защото именно туристите, които разполагат с по-малко средства, не са страхливи и не променят плановете си за почивка заради инциденти. Това е една от причините, която подсказва, че атентатът няма да провали летния сезон.
„Атентатът няма да се отрази на параметъра брой туристи – смята Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма, цитиран от бТВ. – Не се е случвало в други държави – можем да загубим 5-10 хил. туристи, но съотнесени към милион и половина, които очакваме, това не е сериозен спад“.
Прогнозите показват, че юли и август ще бъдат най-силните месеци. Много туристи се очакват и през септември, особено ако температурите останат високи. Туроператорите потвърждават тези прогнози, като не отчитат спад на резервациите след инцидента в Бургас. „Най-много запитвания имаме от Франция и Русия, французите търсят море с обиколни маршрути, докато руснаците само почивка на морето“, отбелязва Калоян Стоянов, мениджър в туристическа агенция
И въпреки прогнозите за добри летни месеци експертите смятат, че спадът в посещенията на туристите от началото на годината, няма да бъде компенсиран изцяло от по-силните летни месеци. Отливът според анализите се дължи от една страна на студената зима, която блокира пътищата не само у нас. А от друга на по-малкото посещения през май и април на гости от съседни държави. Очакванията са, че като цяло тази година за туризма ще бъде по-слаба от миналата.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *