Прогнози отреждат преднина на проевропейските партии на изборите в Гърция

Блокът от партии, които подкрепят помощния пакет за Гърция от ЕС, МВФ и ЕЦБ, може да събере общо 45% от гласовете, предаде „Дневник“, цитирайки кореспондент на лондонския вестник „Гардиън“, който се позовава на представител на социалистическата партия ПАСОК.
Поръчано от партията проучване показва, че „Нова демокрация“ води с 29% от гласовете, следват на малка дистанция от Коалицията на радикалната левица „Сириза“ с 27%.
Трета е ПАСОК с около 12%, а малката проевропейска партия Демократична левица е с 6% подкрепа дотук.
В парламента отново има шанс да влезе неонацистката „Златна зора“, защото и тя е събрала около 6% (при 6,97% на миналия вот).
Засега няма прогнози за комунистите, които на предишния вот от 6 май получиха 8,5%, както и за националистическата „Независими гърци“, събрала тогава 10,6%.
„Следващите няколко часа ще са съдбоносни, защото чак сега се активизираха младите избиратели. До края на изборния ден секциите вероятно ще са претъпкани,“ коментира източникът на „Гардиън“, който уточнява, че данните на тяхното проучване се обновяват на всеки 2 часа.
Характерна особеност на изборите на 17 юни е, че за разлика от 6 май, гласоподавателите пускат бюлетина само за партия и не могат да посочват предпочитанията си за конкретен депутат.
Листите са сглобени от самите партии, защото нямаше достатъчно време за 6 седмици да се мине през цялата процедура за определяне на позициите на кандидатите в листата.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *