Продават „Пикадили” на грък и българи

Веригата супермаркети „Пикадили” ще има нов собственик. Това съобщава „Капитал” като се позовава на свои източници. Изданието уточнява, че официално продавачите и купувачите пазят мълчание по темата.Страни по новата сделка са „АП март” (дружество на сина на собственика на „Градус” Иван Ангелов Ангел Ангелов и Петър Дудоленски) като продавач, а като купувачи – братята Валентин и Десислав Попови заедно с гръцката Marinopoulos Group – носител на франчайз правата за Carrefour, плюс финансов инвеститор, появил се на сравнително късен етап от процедурата.

Братя Попови си партнират с Carrefour при редица проекти, свързани с експанзията на веригата в България. Така например те първоначално стояха зад инвестицията в мол Burgas Plaza, където през 2009 г. отвори първият магазин на френската верига в страната. Съинвеститори са и в офисната част на проекта за мол и бизнес сгради (става въпрос за The Mall и European Trade Center) на столичния бул. „Цариградско шосе“, където е най-големият хипермаркет на Carrefour.

Според добре осведомени източници акционерите на „АП март” от самото начало са били в ролята на временни собственици при сделката за „Пикадили” и договорката е сега да прехвърлят дружеството на крайните компании по веригата от сделки.

Веригата „Пикадили”, основана от варненеца Георги Папуров, беше продадена на сръбския богаташ Мирослав Мишкович, после – на белгийската Delhaize Group, а последното лято – на българската „АП март”.

„АП март” придоби „Пикадили” през юни, като изкупи акциите на „Делез Сърбия” и регистрираното в Люксембург Lion Holding, зад което също стои Delhaize Group. Според източници от пазара платената по тази сделка цена е била 4-5 млн. евро, като сега се очаква новото прехвърляне – в случая на самото „АП март”, да стане срещу още 1-2 млн. евро.

За момента всички участници в сделката отказват коментар по нея. Все още в Търговския регистър няма и промени по партидите на купувачите и продавача, които да подскажат как ще бъде прехвърлена собствеността. В България Marinopoulos Group държи бранда Carrefour през „КМБ България”. За сделката за „Пикадили” обаче е възможно да бъде регистрирано ново смесено дружество с братя Попови. Кой ще е мажоритарен собственик засега не е ясно, но финансирането едва ли ще дойде от гръцкия партньор.

Сделката ще трябва да мине и през Комисията за защита на конкуренцията, която едва ли ще се възпротиви, защото общият пазарен дял няма да е огромен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *