Продават „Уембли“ за 600 млн. паунда

Английската футболна асоциация (FA) се е съгласила да продаде националния стадион „Уембли“ на американския милиардер Шахид Кан за сумата от 600 млн. паунда (790,4 млн. долара), съобщава CNBC.Продават „Уембли“ за 600 млн. паунда.

Резултат с изображение за стадион уембли

Асоциацията и Кан са се съгласили да сключат сделка през последните няколко дни. Продажбата се нуждае от одобрението, както от 10-членния борд на FA, така и от мнозинството членове в пълния ѝ състав, за да бъде осъществена. Част от членовете вече са потвърдили своето съгласие.

Милиардерът с пакистански корени преговаря с асоциацията от април насам. Той вече притежава английския футболен отбор Фулъм, както и тима от Националната футболна лига на САЩ Jacksonville Jaguars, информира investor.bg.

Стадион Уембли е футболен стадион, разположен в лондонското предградие Уембли. Със своите 90 000 седящи места стадионът е вторият по големина в Европа след стадион Ноу Камп в Барселона, Испания и най-големият в света сред стадионите, на които всички места са покрити с козирка. Много хора го наричат с името Новия Уембли, за да го разграничат от стария стадион, намирал се на същото място и разрушен през 2003 г.

Предишният стадион Уембли (носил името Стадион на империята) е едно от най-известните футболни съоръжения в света – често е наричан дори „Домът на футбола“ (The Home of Football). На него са се провеждали редица събития от световно значение като финал на Световно първенство, финал на Европейско първенство, Летни олимпийски игри, както и рекордните шест финала за Купата на европейските шампиони.

През септември 2002 г. оригиналната структура е изцяло разрушена и започва строеж на чисто нов стадион. По предварителни планове той е трябвало да бъде официално открит през 2006 г., но финансови проблеми забавят откриването му до 2007 г. Официалното предаване на ключовете на новия стадион на неговите собственици от Футболната асоциация се състои на 9 март 2007 г.[1]

Първият провел се на него мач е приятелската среща между младежките национални отбори на Англия и Италия, завършила 3:3 пред 55 700 зрители.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *