Проект на споразумение за Брекзит е бил договорен от британските и европейските преговарящи

Проект на споразумение за Брекзит е бил договорен от британските и европейските преговарящи и ще бъде разгледан утре на заседание на британския министерски съвет. Това съобщи британското правителство и потвърди по този начин информациите, появили се малко преди това в британски и ирландски медии, предадоха световните агенции.
Кабинетът ще се събере утре в 14 ч. (местно време и по Гринуич), за да разгледа проекта на споразумение, който преговарящите екипи договориха в Брюксел и за да реши какви ще бъдат следващите етапи, посочва в изявление британското правителство.
В него се казва и че министрите са поканени да дойдат и да прочетат текста преди самото заседание.
Същевременно европейски дипломатически източник каза, че постоянните представители на страни членки на ЕС ще имат извънредна среща, посветена на темата Брекзит, предаде ТАСС.

Британската министър-председателка Тереза Мей ще предупреди днес правителството, че Обединеното кралство ще трябва да започне подготовка за Брекзит без споразумение от 1 декември, ако дотогава не подпише с Европейския съюз договор за излизане от съюза, пише „Файненшъл таймс“.
Очаква се Мей да каже на министрите, че ако откажат да подкрепят нейния проект за Брекзит, планираната за ноември среща на лидерите на ЕС, на която се очаква те да одобрят споразумението за напускане на Великобритания, няма да може да се състои.
В резултат на това в началото на декември ще трябва да започне изпълнение на плановете на британското правителство за подготовка за Брекзит без споразумение с ЕС, пише ФТ.
„Кабинетът ще трябва да реши в следващите седмици дали Брекзит без споразумение ще бъде главният сценарий за излизане от съюза“, заявил пред вестника правителствен служител. „1 декември е датата, която се споменава за това“, добавил той.
Друг служител заявил: „Последната седмица на ноември и първата на декември са смятани за „червената зона“, в която ще бъдат взети много трудни решения за напускане без споразумение“.
Дори и такова споразумение да бъде одобрено от лидерите на ЕС през ноември, британски служители казват, че подготовката за напускане на съюза без сделка с ЕС ще продължи, защото договорът трябва да бъде одобрен от парламента през декември, а правителството съвсем не е сигурно, че ще събере необходимите депутатски гласове за одобряване на договора.
Плановете на правителството за излизане от съюза без споразумение предвиждат купуване или наемане на кораби за доставки на храни и лекарства през протока Ламанш, натрупване на допълнителни запаси от храни и лекарства и определяне на регулатори за секторите, в които действат законите на ЕС, посочва ФТ.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *