Производството на „Радомир метал“ е намаляло пет пъти през 2009 г.

Петкратно е намалял обемът на производството в най-голямото предприятие в община Радомир – „Радомир метал индъстрийз“. Това съобщи изпълнителният директор Людмил Александров, цитиран от БТА. От края на миналата година световната криза се е стоварила с всичка сила върху фирмата.

Нови поръчки не влизат, независимо че 90 на сто от всички световни фирми от бранша са клиенти на дружеството. Персоналът е редуциран от 1100 на 580 души. От началото на октомври предприятието отново е преминало на половин работен ден. В близките 6-9 месеца не се очаква подобряване на ситуацията. За да запазят завода и персонала, от ръководството на дружеството настояват за безлихвена финансова помощ от страна на държавата.

Чрез Министерството на икономиката, енергетиката и туризма да се финансира производство от „Радомир метал индъстрийз“ на определено количество стоманени блокове и изковки на обща стойност около 2 млн. лв. месечно до средата на 2010 г., предлагат от предприятие. Изработените по този начин блокове и изковки ще се изкупуват обратно от „Радомир метал индъстрийз“ след тяхната окончателна обработка на цена, равна на първоначално заплатената от държавата.

Подобна финансова инжекция ще даде възможност да бъде запазен за България един уникален производствен актив, за който преди 25 години са изразходвани над 1.5 милиарда долара, и ще предотврати освобождаването от работа на 580 души, твърдят от ръководството на фирмата в официално писмо до областния управител Иво Петров. Ако не се реализира нашето предложение, след един месец ще бъдем принудени да освободим целия персонал на фирмата, предупреждава Александров. „Радомир метал индъстрийз“ е правоприемник на две трети от мощностите на бившия социалистически гигант за тежко машиностроене в с. Червена могила.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *