Променят таксите за 88 административни услуги

Таксите за 88 административни услуги ще бъдат променени. От тях при 67 ще има намаление, а останалите 21 напълно ще отпаднат. Това става ясно от съобщение на министерство на икономиката, измененията са във връзка с поетите ангажименти от икономическият министър Емил Караниколов за облекчаване на административната тежест за бизнеса.

В тази връзка се предвижда промяна в 60% от услугите предоставяни от Министерството на икономиката и второстепенните разпоредители към него. Измененията включват отпадане на услуги, намаляване на изискуемите документи, намаляване на такси, съкращаване на срокове и служебно предоставяне на информация.

Направен бе анализ на общо 187 услуги предоставяни към момента от Министерството на икономиката и второстепенните разпоредители, като са предложени са промени в 113 административни услуги, информират още от ведомството. При 88 ще има промяна в таксите, други 15 услуги и режими са предложени за намаляване на изискуемите документи, а 8 от услугите и режимите напълно ще отпаднат. Сроковете предложени за намаляване са 23, а служебно предоставяне на изискуемите документи са 14 на брой.

В резултат от намалението на таксите, по данни на администраторите на режими, се очаква редуциране на пряката финансова административна тежест за бизнеса с около 200 хил.лв. годишно. В резултат от оптимизацията на предоставяните услуги се очаква многократно по-голямо намаление на разходите на бизнеса свързано с намаляването на броя изискуеми документи, съкращаване на сроковете, предоставяне на всички възможни начини на плащане (по банков път, през ПОС терминали) на административните услуги, които са обект на извършения преглед.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *