Протестиращи: Смъртта на БДЖ за народа е въже

Носейки плакати с надпис „БДЖ не се продава, нито подарява“ и „Смъртта на БДЖ за народа е въже“, противниците на приватизацията на държавното жп дружество тръгнаха от Централната гара в столицата, за да достигнат до пространството пред сградата на Министерски съвет, където публично представиха своите искания. Те припомнят, че все още има време държавата да промени позицията си относно промяната на собствеността на „БДЖ Товарни превози“, тъй като на 12-ти март е последният срок за подаване на документи от страна на кандидат-купувачите за дружеството в Агенция по приватизация и следприватизационен контрол.
Хората са убедени, че няма губещи линии, а има некадърно управление на железницата. Те попитаха кой е направил разписанието на БДЖ такова, че насила да се принуждават хората да избират автобусния транспорт като средство за придвижване.
Приватизацията тече на тъмно и незаконно, защото е нарушен Законът за приватизацията и следприватизационния контрол, тя няма да покрие и една седма от дълга на БДЖ, който е над 700 милиона лева, смята Веселин Кирев, координатор на гражданската инициатива „За обществени и релсов транспорт“. „БДЖ може да фалира до няколко месеца, затова настояваме за спешни мерки от страна на държавата“, добави той.
Гражданите настояват и за приемане на мораториум изобщо върху продажбата на активи на БДЖ, както и за незабавно внасяне на резервни части и ремонт на подвижните състави, собственост на железницата. Те са убедени, че трябва да се създаде Надзорен съвет на БДЖ, в който да участват и представители както на служителите на компанията, така и на пътниците и на общините. Сред исканията им са и идеите да се направи пълна финансова ревизия на БДЖ и да се работи за сливането на НКЖИ и БДЖ в една обща компания.
Те предлагат да се проведе широк публичен дебат за бъдещето на икономиката и за мястото на железниците в нея. Всички, които дойдоха днес, са категорични, че не са свързани с никакви политически партии и не приемат темата за приватизацията на БДЖ да бъде „вадена“ предизборно, а през останалото време да тъне в забрава.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *