Протести заляха страната срещу политиката на ГЕРБ към децата

Недоволството е предизвикано от замразяването на майчинските и на детските добавки, както и от недостига на места в детски градини и ясли.
В София недоволните се събраха пред Народното събрание. Под звуците на емблематични детски песни стотина родители с децата си се включиха в протестното шествие от сградата на Народното събрание до площад „Независимост“ в София. Исканията им са за увеличение на детските добавки и достойно заплащане на майките. Евгения Тодорова – член на инициативния комитет за повече грижи за децата в България.
Не сме толкова алчни. Искаме нещо толкова елементарно. Поне майчинството през втората година да бъде обвързано с минималната работна заплата. За децата 25% от минималната работна заплата. Трябва да се получават за всички деца. Образование и достоен живот на децата. Ще изкараме родителите отново на улицата и ще отстояваме не до край, а докато победим и си получим исканията.
В Бургас родители излязоха ред общината на мълчалив протест срещу социалната политика на правителството. Макар и не много на брой, майки на малки деца се събраха на протест и в Добрич.
И в Пловдив млади родители настояха обезщетението за отглеждане на малко дете да се обвърже с минималната работна заплата, да бъдат вдигнати детските надбавки и всички родителите на имат право да ги получават. Родителите искат широк достъп до детските градини и отчет на правителството за мерките през последните три години за социалната, здравната и образователната политика към децата.
Декларация с исканията на протестиращите е изпратена до всички български институции и представителството на Европейската комисия у нас и до всички български институции.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *