Проф. Дуранкев: Заплатите трябва да растат, иначе хората напускат

Проф. Дуранкев“Ако се сравняваме с другите страни в ЕС е добре, че постигаме средни темпове на икономически растеж 3-6 процента. Но сме далеч от 8 процента – растеж, който сме имали в предишни периоди. Темпове под 5 процента реално отдалечават страната ни от средноевропейския БВП“. Финансистът проф. Боян Дуранкев коментира по БНР данните за икономически растеж от 3,9% за третото тримесечие на годината в сравнение със същия период на 2016-а.

„Все пак данните, че има някакъв растеж и то среден, показват, че лека-полека страната ни се отлепва от ниското ниво, но е далеч от това да напусне последното място да измести Румъния“, обясни експертът.

„Проблемът за доходите е второто нещо, което трябва да се дискутира. Имаме най-ниското минимално възнаграждение. Македония има по-висока минимална заплата, в Турция тя е със 120 евро по-висока“, отбеляза проф. Дуранкев

„Преминаваме психологическата граница от 510 лева минимална работна заплата. 410 хиляди души се водят на минимална работна заплата. Частният бизнес много обича да дава минимални заплати и да доплаща по един или друг начин. Има инфлация и всички знаят какво става дума“, каза финансисът и добави: „Работните заплати трябва да нарастват, иначе българите лесно ще напускат“.

„Основният проблем е как да остават гражданите у нас и второ, как да се увеличи раждаемостта. Без раждаемост не можем да говорим за икономика, информира pik.bg. Неравенствата се изострят и трябва да се помисли за семейно-подоходно облагане и т.н. Може да се предложи на завършващите студенти 5 години да работят без данъци. Правителствените политики могат да повлияят много благотворно върху демографското развитие“, подчерта проф. Дуранкев.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *