Проф. Дуранкев: Правителството раздава пари на калпак, а не подготвя кризисен бюджет за 2021 г.

„ЕС не е приел своя бюджет и не е ясно какво ще получим, затова трябва да се мисли отговорно, пестеливо и най-вече консенсусно“, каза преподавателят от УНСС проф. Боян Дуранкев. Той прогнозира първата по-тежка зима от 1997-а година, но уточни, че трудностите ще са за държавата, а не за гражданите, „защото управляващите ще трябва да вземат безкрайно отговорни решения и то не само за догодина, но и за далечното бъдеще“. Той подчерта, че няма друга държава, в която всички институции „да са на нож“ една срещу друга. „В момента прогнозите са повече дело на астролози, отколкото на икономисти, причината за това е проста – намираме се в средата на октомври, а не е ясно онова, което броди из Европа и света – коронавирусът, какви ограничения ще наложи, но е ясно, че тези, които изпуснаха влака за решаване на този проблем – като България, за разлика от Австралия, Тайван и Китай, вероятно ще се наложат рестрикции, въпреки че те се отлагат. Колкото по-късно дойдат, толкова по-зле“. Така коментира актуалното състояние на икономическата обстановка в България известният експерт и безспорен авторитет в областта на финансите и бюджета.

Логичният" Бойко Борисов: "Раздаваме повече пари, защото е пандемия и  икономическа криза" | liberta.bgИма спад на потреблението в страната с около 3% от началото на годината, посочи проф. Дуранкев и добави, че дори няма инфлация.

Той изказа учудване от „раздаването на пари на калпак в края на мандата, когато е редно правителството да си направи актуализация на бюджета и да подготви кризисен бюджет за 2021-ва, с прогнози за 2022-ра година“. „Ако спаднем с 5% през тази година, това означава, че след това можем да се върнем на старото ниво, ако всичко се развива добре, някъде към 2023-та година.  Държавата трябва доста резервирано да се отнася към бюджета“, подчерта проф. Дуранкев.

Мила НИКОЛОВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *