Прощаваме се с патриарх Максим

Най-дълго ръководилият духовните дела на Българската православна църква в нейната 12-вековна история – патриарх Максим, си отиде от земния свят във вторник. Патриарх Максим ще остане в църковната ни история като духовен лидер, опитал се да запази Българската православна църква като независима институция от тоталитарния комунистически режим. Предстоятелят на Българската православна църква години по-късно се опита да говори за времето и вината, в която го обвиняваха неговите противници:
Съвестта ми е чиста, защото макар и по човешка немощ да съм допускал грешки, спрямо църквата не съм си позволявал никакви компромиси в угода на когото и да било, нещо, което е в нейна вреда.
Богослужението в столичния храм „Света Неделя“ ще бъде водено от пловдивския митрополит Николай, който както реши Светия синод ще поеме и Софийската епархия.
Поклонението пред патриарх Максим е в деня, когато Българската православна църква почита Свети Архангел Михаил. В българската народна традиция Архангеловден се свързва с почитта към мъртвите и душата на човека.
Богословът проф. Иван Желев коментира съвпадението: Празникът е примесен и със скръб заради починалия български патриарх Максим, който днес е изложен за поклонение. Нека Бог да го прости. На всички онези, които днес празнуват, нека да празнуват разумно, да празнуват с радост, но и с разум, както и ангелите ни помагат да бъдем просветени хора, носещи божията частица в себе си.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *