Пръмов: Оптимизмът за капиталовия пазар умря преди няколко месеца

Кризата в България тепърва започна. Стратегия е нещо, което гледа 10-20 г. напред, а тази, която БФБ е изготвила, е само за две години напред. Това коментира на кръгла маса по проблемите на капиталовия пазар бившият шеф на Съвета на директорите на БФБ Виктор Папазов. Той допълни, че всички са се фокусирали в това трябва ли да се приватизира борсата, а въпросът бил дали приватизацията цел ли е или средство. Ако е цел, търсим някой, който да даде пари, а ако е средство, каква е целта, попита Папазов.

Министерство на финансите поддържа стратегията за развитието на капиталовия пазар, като това се е видяло и от промяната в ръководството на борсата. Това пък заяви Ана Михайлова, зам.-министър на финансите, по време на кръглата маса „Капиталовият пазар в България – накъде след кризата”.
Новото ръководство трябва да е двигател на промените, смята Михайлова. Според нея в последните години борсата е в центъра на инвеститорското внимание и затова трябва да се работи на всички нива – държавата, Комисията за финансов надзор, Централен депозитар, емитентите и други. Тя също така допълни, че от няколко дни е започнала работа новата система SWIFT.
Има нещо, което не е наред, и трябва да решим кое е то, каза Васил Велев, председател на АИКБ /Асоциация на индустриалния капитал в България/. Според него, въпреки че банките в България са добре, капиталовата им адекватност е добра, индексите отчетоха значителни понижения.
Едно от предложенията на АИКБ към БФБ е за по-пълно разкриване на информация на сайта си, каза зам.-председателят на АИКБ Румен Радев. В момента емитентите разпространяват информация и чрез много медии, а това затруднява инвеститорите. Във връзка с това изпълнителният директор на борсата Иван Такев каза, че скоро ще има промени в страницата на борсата, в частта Новини и това ще улесни инвеститорите.
Неблагоприятното развитие на капиталовия пазар в България през последните години, както и неговото силно изоставяне от пазарите в региона налага предлагане на държавни дялове от енергийните компании, смятат от АИКБ. Преди време продажбата на 35% от БТК послужи като мощен катализатор за развитието на пазара. Това ще допринесе и за привличане на чуждестранни инвеститори и за повишаване на инвестиционната активност. Тези приватизационни сделки съдействат и за чувствителното подобряване на прозрачността и корпоративното управление на дружествата, смятат от АИКБ.
Повече от година се дебатира темата за делистванията на публични компании. От АИКБ смятат, че водещо е съблюдаването на интереса на миноритарните акционери. В същото време от асоциацията са на мнение, че подобни дружества нито имат поведението, нито интереса от публичен статут. Делиставнето им, а в същото време запазването им в публичния регистър напомня ситуацията в която изпадна героя на Том Ханкс от филма „Терминал“, смятат от асоциацията. Там беше забавно, но в този случай няма нищо забавно, каза Румен Радев. Трябва да има задължително търгово от мажиротарите на администрирана от Комисията цена, каза Радев. 
От АИКБ засегната и чувствителната тема за приватизацията на държавния дял в БФБ. Емитентите очакват ефективно функциониращ капиталов пазар, самостоятелен или част от европейска структура, но опериращ в България, каза Радев.
По отношение на листването на нови емитенти ние вчера приехме стратегия за развитие на борсата до 2012 г. и една от централните точки в нея е възможност за приватизация на големи компании през борсата, каза Такев. Според него това е един от достатъчно ефективните методи за привличане на интерес към пазара и за връщане на инвеститорско доверие.
В разговори с големи чуждестранни инвеститори те са изтъкнали като една от причините да се оттеглят от пазара именно липсата на по-големи публични предлагания, каза на дискусията изпълнителният директор на борсата. Все още борсата няма концепция по въпроса с неликвидните компании. Обсъжда се изнасянето на тези компании на една многостранна система за търговия, която не е регулиран пазар.
Тази година ще бъде много по-трудна от 2009 г., каза финансистът Андрей Пръмов и доскоро член на Съвета на директорите на борсата. Отимизмът, който за лично се опитвах да разнасям, умря преди няколко месеца, допълни той. Според него ситуацията, в която се намира фондовата борса, е крайно незавидна. Ключовият проблем на капиталовият пазар е ликвидността, но това не е проблем, които трябва да бъде решен само от една или друга страна. Затова според него много положителни са новите стратегии за развитието на борсата, Централен депозитар, и лека-полека вървим в правилната посока. Тъй като пари в държавата няма те ще трябва да се търсят от чуждестранни инвеститори. Всички обаче според финансистът гледат на листването на апетитни държавни дялове на борсата като на някаква панацея. Но това ще даде еднократен тласък. Ние имаме нужда от дружества, които ще се търгуват активно в двете посоки, каза Пръмов.
На гнилите ябълки обаче не им е мястото в кошницата, защото мотива да не делистваме тези дружества, защото ще пострадат дребните акционери е лъжлив, каза Пръмов. Те вече са пострадали и ще пострадат още повече, тъй като чрез тях се осъществяват ценови манипулации, смята той.
Пръмов е на мнение, че ако сега тръгне да се продава държавния дял на борсата, стойността, която ще се получи, ще е под стойността на нетните й активи. Трудно може да се намери инвеститор, който да погледне отвъд следващите няколко години, обоснова се Пръмов. Според него начинът за развитието на борсата е увеличение на капитала й.

DarikFinance
Finance

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *