Путин обявява война на водката и цигарите

Вчера в руския парламент е влязъл закон против тютюнопушенето на публични места, рекламата на цигари и продажбата им по будки. Този законопроект идва след мерките за ограничаване на консумацията на алкохол в страната, която е четвъртият по големина консуматор на спиртни напитки на глава от населението в света. Това се предвижда да стане чрез увеличаване на акциза и ограничаване на търговията с алкохолни напитки.
Пушенето и пиенето убива около 900 хил. руснаци на година. Същевременно страната е вторият най-голям производител на цигари и алкохол в света. Населението е 143 млн. души или 5 пъти по-малко от това, което е било през 1991 г., когато се разпада Съветският съюз. Прекомерната консумация на вредните стоки струват на икономиката на Русия най-малко 104 млрд. долара на година. Тази сума представлява 5% от брутния вътрешен продукт (БВП) на държавата.
„Путин си е поставил за цел да обърне негативната тенденция на намаляващото население чрез насърчаване на по-здравословен начин на живот“, смята Сергей Марков от Руския икономически университет Г. В. Плеханов.
Мярката вероятно ще накара руснаците да се ориентират към нелегални цигари и алкохол. Според експертите от руския Център за регулиране на националната алкохолна политика легалното производство на водка ще бъде намалено с 20% през 2013 г, информира „РИА Новости“.
Според специалистите пазарът на алкохол ще претърпи структурни промени, като ще бъде регистриран ръст на продукцията на уиски, а тази на всички останали по-високоалкохолни напитки ще намалее. Експертите отчитат като фактор увеличението на акциза с 34% от 1 януари 2013 г.
Така по-голямата част от производителите на водка и спиртни напитки ще трябва на практика да преустановят дейност до 2-3 месеца, прогнозират експертите. Смята се обаче, че търсенето ще се запази на същото ниво, като просто ще се ориентира към други видове и производството на нелегален алкохол.
Същевременно нелегалната консумация на тютюн на пазара вероятно ще нарасне до 40% от досегашния 1%, казват от Асоциацията на тютюнопроизводителите в Русия (Табакром).

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *