Първанов: България е страна не само на ниските данъци, но и на нископлатения труд

 
Броят на регистрираните безработни през първото тримесечие на тази година бележи ръст от 51% спрямо същия период на 2009 г. Това съобщи доцент Маргарита Атанасова по време на третата поред дискусия в рамките на инициативата на президента за подготовка и обществено обсъждане на национална стратегия „България 2020″. Според президента Георги Първанов трябва да се признае, че България не е само страната на ниските данъци, но и на нископлатения труд. Конкретна цел през 2020 година в ЕС е да се постигне равнище на заетост в 75 процента от възрастовата група 20-64 години. Според президента Георги Първанов българските институции приемат изготвянето на стратегията като едно домашно.
 
„Моето усещане е, че ние, българските институции, или поне част от тях, гледаме на изработването на стратегия 2020 година като на изпълнение на поредното домашно по зададените най-общи параметри от страна на европейските институции. Мисля, че това е едно погрешно разбиране на задачата“, категоричен бе президентът.
„Всичко това е резултат и от този остър дефицит на стратегическо мислене, който има в българската политика и да не ми си обидят хората от науката, защото и аз се чувствам човек от научните сфери, и там има недостатъчност на стратегическо мислене“, добави още Първанов.
Около 109 000 души са дългосрочно безработните, което означава, че са на пазара на труда повече от година по данни на Националния статистически институт.
 
 
 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *