Първанов: На тези избори ГЕРБ показа мускули, а политиката умря

Предизвика се програмиран и контролиран хаос. Вътрешният министър стана ключовата фигура в изборния процес. Такъв случай в българската история няма. Това заяви президентът Георги Първанов, който даде на пресконференция оценка на приключилите избори, предадоха „Фокус“ и БГНЕС.

„За времето от началото на предизборната кампания аз се въздържах от публични коментари, с ясното съзнание, че не трябва да отговарям на всички нападки, независимо дали имат обиден характер. Не заради историята, а заради бъдещето на институцията, ще отговоря на важните въпроси. Загърбвам тези, които имат личен характер“, бяха първите думи на държавния глава, чийто втори мандат приключва в края на януари.
Според него на изборите е имало смесване на институционалните и политически функции и намесване на МВР. „Не може категорично да се каже какви са определящите причини за този краен изборен хаос. Остава обаче съмнението, и аз изразявам също това съмнение, за безпардонна преднамереност, целяща победа на една политическа партия на всяка цена. Ние си мислихме, че демокрацията е нещо веднъж завинаги постигнато. Оказа се, че връщането назад не е невъзможно и то в по-уродливи форми”, категоричен бе Първанов.
„ГЕРБ не показа, че може да управлява добре, но показа, че може да печели избори. На тези избори умря политиката. Това не беше състезание на политики, а на технологии и ГЕРБ показа мускули. Един от основните изводи е, че телевизорът победи хладилника. Без да подценявам формите за пряк натиск, които стават все по-трудно уловили, масовото пропагандно въздействие си каза думата. ГЕРБ спечели, независимо от икономическата криза. Не се сбъднаха прогнозите, че управлението ще се срине след „Бойковата зима“, не се състоя преливането на гласове към други партии. Лидерите на тези партии трябва да разберат, че, стоейки под ябълката на властта, ябълката няма сама да им падне отгоре“, добави президентът и изтъкна, че опозицията не е била припозната в достатъчна степен като алтернатива.
Той призна, че при положение, че за първи път се провеждат президентски с местни избори вероятно организацията е била трудна. „Но още когато се приемаше Изборният кодекс, аз заявих, че промените възпроизвеждат познати подходи и норми, а за съжаление някои трасират пътя за спечелването на служебна победа, вземане на своеобразна изборна зестра. И тези процеси не могат да бъдат оправдани само с технически пропуски”, изтъкна още Първанов.
По думите му проблем са били неизчистените от фантоми избирателни списъци и „мистерията“ с т.нар забранителни списъци. „Аз познавам семейства, които повече от 10 години са в България, на висока държавна работа и са гласували нееднократно, а сега се оказват изключени от списъците. Това са държавни чиновници, за които държавата не знае или знае прекалено много… Безобразно слаба организация на изборния ден.“Купуването на гласове, при това във все по-големи мащаби – за съжаление това явление го е имало през последните 20 години, но в такива мащаби досега не е било“, подчерта той.
Според президента политическата отговорност носи премиерът Бойко Борисов. „Така както и аз, като партиен лидер, съм си носил отговорност, независимо кой е бил председател на предизборния щаб“, добави той. „Нашето съперничество с Борисов не се измерва с това кой в каква институция ще бъде. И си мисля, че това сътрудничество ще се развие. Нека, когато приемаме едно или друго политическо решение, да мислим, че може да ни се наложи да седнем на една маса и да търсим и такъв вариант – правителство на националното единство или сходен – да не дава Господ – правителство за националното спасение“, каза още Първанов и изтъкна, че досега най-последователната политика от страна на правителството и министър-председателя е била за футболните клубове.
На въпрос дали е имало договорка между него и ДПС за изборите той отговори: “Позволете ми на дребни закачки и инсинуации, да не отговарям“.
По повод намерението на Росен Плевнелиев първият му указ да е отзоваване на посланиците с досиета от ДС, което Първанов отказа да направи, той коментира: „Можеха да бъдат върнати с друга формулировка, която не ги набеждава, не ги огорчава и не хвърля такова петно върху тях, защото те не заслужават това. По отношение на ДС днес битките ги водят онези, които са били членове на Комунистическата партия, и са обучавали членове за репресивния режим. Намирам това за меко казано неадекватно. Иван Костов е писал в „Работническо дело”. Бойко Борисов е преподавал в Симеоново”.
Запитан за бъдещите си планове Първанов потвърди: „Връщам се в БСП – на следващия конгрес ще седна на последния ред. Кой ще бъде лидерът ще зависи от това, кого ще предложат организациите. Какво ще се случи в БСП сега не мога да прогнозирам, но от партията се очаква много и аз ще дам каквото мога“. Той бе категоричен, че няма да се кандидатира за депутат.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *