Първото държавно рибарско пристанище у нас е в Созопол

Рибарско „Пристанище Созопол” получи удостоверение за екплоатационна годност от Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Това съобщи в Созопол министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, който разгледа пристанището. С удостоверението вече има първото официално регистрирано държавно рибарско пристанище у нас. Собственик е Министерство на земеделието и храните чрез фирма „Рибни ресурси” ЕООД. С вписването в Регистъра на пристанищата на Република България в регистровата книга, водена от дирекция „Морска администрация – Бургас”, на „Пристанище Созопол” ще могат да домуват или пристават рибарски кораби с цел разтоварване на прясна риба, обясняват от земеделското ведомство.

„Пристанище Созопол” ще може да усвои до 4 милиона евро по мярка 3.3 „Инвестиции за реконструкция и модернизация на рибарски пристанища, места за разтоварване и закрити лодкостоянки” на Оперативна програма за развитие на сектор “Рибарство”. В програмата е заложено модернизирането на 4 рибарски пристанища.
Ръководството на МЗХ работи целенасочено за максималното усвояване на средствата, предназначени за устойчивото развитие на рибния сектора, каза министърът. Предвижда се на Северното и Южното Черноморие да бъдат изградени още три рибарски пристанища за разтоварване и продажба на прясна риба.
Общо по оперативната програма „Рибарство” за изграждането на четирите рибарски пристанища са предвидени 16 млн. евро, които са изцяло европейски средства и тяхното усвояване трябва да започне до края на годината. Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Явор Недев подчерта, че твърдо ще бъде спазвано европейското законодателство и изисквания за максималното усвояване на средствата по програма „Рибарство”.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *