Първо настъпление на банка от Третия свят в развита страна

„Грамин банк“, основана от Нобеловия лауреат Мухамад Юнус от Бангладеш, започна да предлага микрокредити на най-бедните американци, съобщава „Файнаншъл таймс“ в днешния си брой.
Това е първото настъпление на банка отТретия свят в развита страна. Предложението й е към близо 28 милиона американци, които нямат банкови сметки и често пъти заемат пари при прекалено високи лихви от фирми извън финансовите институции.
Сега е подходящият момент заради кризата с рисковите ипотечни кредити, която показа, че финансовият сектор не е идеален, заявява Нобеловият лауреат пред финансовия всекидневник.
„Грамин банк“ стана известна, заемайки малки суми при ниска лихва на жени от Третия свят, които с тази помощ успяха да се заемат с дребен бизнес. Банката вече отпуска заеми от 50 000 долара (34 000 евро) на групи жени емигрантки в квартала Куинс в Ню Йорк.
Тя планира за отпусне кредити в размер от 176 милиона долара на жители на Ню Йорк през следващите пет години, а след това да разшири дейността си на цялата територия на САЩ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *