Работим 5 месеца за държавата

Министрите харчат по 662 лв. в секунда, изчислиха от Института за пазарна икономика

Българинът работи за държавата по пет месеца в годината. Парите, които изкарваме от 1 януари до 29 май, отиват за данъци, съобщи директорът на Института за пазарна икономика (ИПИ) Красен Станчев. Въпреки обявеното намаление на налозите срокът за 2007 г. остава същият като през миналата година.

Проектобюджетът за 2007 г. предвижда приходите в хазната да са 41,7% от брутния вътрешен продукт. Докато разчетите минат през парламента обаче, този процент дори ще се увеличи заради исканията на отделни министерства да харчат повече, каза Красен Станчев.

През 2007 г. бюджетът ще харчи по 662 лв. всяка секунда. Това е с 80 лв. повече от миналата година. На минута министрите ще пръскат по 39 723 лв., над 2 млн. лв. на час и по 50 млн. лв. на ден. Дневните разходи са със 7 млн. лв. повече спрямо 2006 г.

По традиция Институтът за пазарна икономика предлага бюджет, алтернативен на правителствения проект. Според него приходите в бюджета за 2007 г. трябва да бъдат намалени на 35,2% от БВП. Такова е средното ниво за новите страни членки на ЕС. Това може да стане с рязко намаляване на данъците и по-ефективно харчене на държавните пари. А в ръцете на хората и бизнеса ще останат 2,7 млрд. лв., изчисли Георги Ангелов от Институт „Отворено общество“.

Стефан Кючуков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *