Работници от „Емко“ излизат на протест

Работници от предприятието „Емко“ – Трявна излязоха на мирно шествие край международния път Русе – Свиленград, в района на курортното село Вонеща вода. Поводът за техния протест е отнемането на лиценза на фирмата, което ще доведе до закриване на производството.Това  каза за БТА управителят на дружеството Славчо Демиев /на снимката/. Той уточни, че близо 400 души са излезли на протест, защото смятат, че работните им места за застрашени.
Той припомни, че лицензът на предприятието е отнет с решение на междуведомствения съвет, по доклад на министъра на икономиката за нарушения в производството, констатирани от МВР.
Според Демиев, предписанията на МВР са изпълнени и лицензът може да бъде възстановен от органа, който го е спрял. В съвета влизат представители на Министерството на отбраната, на икономиката, на външните и на вътрешните работи. „Преди месец Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерския съвет, временно замрази търговския лиценз на фирмата. Мотивите за това бяха открити нарушения при съхранението на боеприпасите“ посочи  директорът на обособеното производство в Трявна Славчо Димиев.
Служителите на „Емко“ са категорични, че подобни действия ще нанесат огромен удар върху икономиката на Трявна. А с демонстрацията, която организират, искат да отправят сигнал към държавата, че е необходимо да се обърне внимание на малките градове в България.
„Надяваме се на мъдро решение, което няма да доведе до преустановяване на едно българско производство“, отбеляза Демиев. В завода работят над 800 души, ако те останат без работа в малък град като Трявна, ще има последствия за всички, коментира Ваньо Лазаров, един от протестиращите работници. Според хората, ако през следващата седмица няма развитие по случая, ще бъдат организирани нови протести, които предвиждат затваряне на пътища.

За собственика на предприятието Емилиян Гебрев не се знае кой знае колко много, а и той не държи особено да бъде в светлината на прожекторите. Но така или иначе нищо не остава скрито за дълго, защото за него се знае, че е участвал в не един и два оръжейни скандала, описвани от медиите и приключвали с отнемане, но винаги и с връщане на лицензиите му. През 2001г. негова доставка на патрони за Никарагуа бе арестувана от митническите власти на САЩ, поради което и лицензът на фирмата му „Емко“ бе отнет, но за кратко. Веднага след връщането на лиценза от правителството на Иван Костов, Гебрев се замесва в нов скандал – този път с доставка на зенитни ракети „Игла“ за Пакистан, следва нов скандал с незаконен износ на стоки с двойна употреба за Сирия и т.н. Но безспорна е истината от българската „кухня“ – основна причина за светкавичния  възход на Гебрев в оръжейния бизнес са топлите му отношения с държаните оръжейни структури, започнали още при управлението на Иван Костов. Непокътнати и до днес…

Милен АТАНАСОВ

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *