Работодатели и синдикати са силно резервирани за Бюджет 2013

Това стана преди началото на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което беше обсъден проектът на бюджет за следващата година и бюджетът на общественото осигуряване.
 
За бизнеса Бюджет 2013 ще е напрегнат, с надценени приходи и без буфери, ако кризата се задълбочи, обясни Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал. Той обясни: „Основният риск според нас е напрегнатата приходна част. Има вероятност тази прогноза за ръст от 1,9 на БВП да се окаже прекалено оптимистична. Това, което нашите компании предвиждат, планират, прогнозират за следващата година е много по-малък ръст, ако изобщо такъв има“.
Лидерът на КНСБ Пламен Димитров иска дознателски функции за служителите на Националната агенция за приходите (НАП), ограничаване на кешовите разплащания до 5 хиляди лева, криминализиране неплащането на осигуровки и заплати през банкови карти за предприятията с над 50 души персонал, което може да вкара допълнително 400 милиона лева като приходи в бюджета и това да финансира по-големи разходи.
Константин Тренчев, лидер на КТ „Подкрепа“, не споделя оптимизма на финансовия министър Симеон Дянков за приходите и смята, че увеличението на доходите, което се предлага от правителството, няма да е достатъчно. Той обясни: „Макар че това увеличение ще отиде за потребление на продукти. Хората няма да ги похарчат по Бахамите. Виждате, че има замразяване относно парите за децата, а един от компонентите да направим нещо по демографския проблем е все пак да насърчим тази приятна, но за съжаление твърде скъпа на по-късен етап дейност като правенето на деца“.
Тренчев настоя за увеличаване на минималната работна заплата още веднъж от 1 юни с още 20 лева, така че заедно с януарското увеличение да стане 330 лева. По думите на синдикалния лдиер увеличаването на доходите, предвидено в бюджета за следващата година, е стъпка в правилната посока, но тя не е достатъчна, информира Дарик радио.
Междувременно от Българската стопанска камара (БСК) смятат, че постигането на планираните данъчни и неданъчни приходи ще бъде затруднено и поради  няколко фактора:

неизпълнение на антикризисните мерки в частта „подкрепа на фиска” – напр., създаване на регистър на обектите държавна собственост и държавния поземлен фонд, съответните доходи от аренда и наем и др.
влизане в сила от 2013г. на законодателство, натоварващо бизнеса – напр., допълнителни необходими десетки милиони лева за издаване на банкови гаранции по новоприетия Закон за управление на отпадъците, закриване на действащи предприятия и съкращаване на заетостта;
продължаваща стагнация в редица сектори, насочени към вътрешното потребление и износа.

В писмо до вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков изпълнителният председател на БСК Божидар Данев заявява, че не подкрепя дефицитното финансиране на вътрешното потребление (-1,3% от БВП по КФП), нарастването на общият държавен дълг в края на 2013г. до около 18 % от БВП и увеличаването на преразпределителната роля на държавата (разходите по КФП към БВП достигат 38,8% спрямо 38,4% през 2012г., доближавайки лимита от 40%) не обслужват тези цели.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *