Разгневени французи прогониха роми и опожариха лагера им

 
Това съобщи АФП, цитирана от „Фокус“. Полицаи са пристигнали на мястото на инцидента, за да предотвратят насилие между 30-те недоволни жители и ромските семейства, които след това са избягали с караваните и колите си. По-късно вещите, които са били оставени от ромите, са били опожарени. Не е извършен нито един арест поради липсата на физическо насилие.Смята се, че действията на френските граждани са били предварително планирани, тъй като по-рано жителите са предупредили полицията, че ще предприемат мерки, ако ромите, които са обвинявани за кражби с взлом, не напуснат градчето. Не се съобщава каква е националността на изгонените роми. Според френска асоциация в лагера са живеели около 35 души.
Събитията се случват на фона на опитите на социалистическото правителство да върне близо 15 хиляди чуждестранни роми, най-често живеещи в незаконни лагери в цяла Франция, в родните им страни, предимно България и Румъния. Твърдата позиция на френските власти по отношение на незаконните ромски лагери и екстрадирането на големи ромски групи предизвика решението на Европейската комисия да постави Франция под наблюдение. Френското правителство взе и решение да облекчи достъпа на румънски и български роми до пазара на труда в страната.
В интервю за вестник „Фигаро“ френският сенатор и кмет на 15- и 16-и район в Марсилия – Самия Гали, заяви, че разбира гнева на местните жители. „Разбирам раздразнението на хората, говорих с тях. Те ми споделиха, че са на ръба заради грабежите и оставените навсякъде екскременти”, заяви той.Според Гали този инцидент ще се повтори и на други места в Марсилия. „Вече има ромски лагер край училище и басейн и хората са разгневени. Миналата година имаше истински лов на роми в 15-и район, тъй като имаше слухове, че ромите отвличат деца за трафик на органи”, казва още сенаторът.
„Всичко е заради политиката да се преследват ромите. Трябва да престанем да мислим, че им харесва да живеят в тези лагери”, каза председателят на Лигата за защита правата на гражданите във френския регион Буш-дю Рон Бернар Ейно, цитиран от РФИ и „Фокус“. Вече от десет години организацията предупреждавала властите за лошите условия, в които живеят около 2000 роми в региона.

Финанси

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *