Раздадените кредити по JEREMIE надхвърлиха 375 млн. евро

Облекчените кредити отпускани през търговските банки по евроинициативата JEREMIE вече надхвърлят 375 млн. евро. Общо по двата продукта – гаранционната схема и програмата за нисколихвени кредити, трябва да бъдат раздадени 701 млн. евро, което означава че над половината от тях вече са в реалната икономика. Това става ясно от данните на Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) за края на октомври 2013 г., представени от представителстовто на фонда в София.

Усвояемостта по гаранционната схема вече е 86% от планирания кредитен портфейл. Тя започна по-рано и се очаква да приключи през първото тримесечие на следващата година. До края на октомври по нея са отпунати 4100 кредити за над 250 млн. евро, поясниха от ЕИФ.

По втората схема с нисколихвените заеми вече са увоени 32% от планирания кредитен портфейл, но тя стартира на практика в края на миналата и началото на тази година. Освен това през тази година към програмата се присъединиха три търговски банки, последната от които през август, така че активността при тези заеми предстои. Схемата се очаква да приключи в края на 2015 г. До края на октомври по нея са раздадени вече 900 кредита за над 126 млн. евро.

Данните са индикативни и неокончателни, уточниха от ЕИФ. Към края на третото тримесечие няма и подробна разбивка на какви компании са отпуснати тези кредити, каквато справка има към края на първото полугодие (виж инфографиката). От нея тогава стана ясно, че условно банките са отпускали по три кредита на ден.

Като цяло от ЕИФ посочват, че само с кредитите по гаранционната схема инициативата е осигурила финансиране от 135 млн. евро за нови инвестиции. При нея обезпеченията, искани от фирмите са по-ниски от традиционните, като средният показател е 48% от размера на кредита, а загубите са под 1%, макар за последния показател да е все още твърде рано да се коментира, тъй като самия кредитен портфейл е сравнително млад.

По втората схема с нисколихвените заеми пък постигната лихва е с 52% под пазарните нива, посочват още от ЕИФ, или малко под 4%.

От фонда отчакват до края на годната близо 430 млн. евро да достигне реалото финансиране за малки и средни предприятия по JEREMIE. От тях само по кредитните продукти финансирането се очаква да достигне 410 млн. евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *