Разплатените програми на ЕС водят до ръст на икономиката

Над 1 млрд. евро от фондовете на ЕС за периода 2014-2020 г. вече са разплетени, като това ще доведе до ръст на икономиката с 1,7%. Това се посочва в анализ на Министерството на финансите за ефекта от усвояването на парите от Европа. През втория за страната програмен период (2014-2020 г.) България има достъп до средства в размер на 9,9 млрд. евро, предназначени за съфинансиране на 10 програми. Това е с 5,2% повече от ресурса през периода 2007-2013 г.

Към 30 юни 2017 г. изпълнението на преобладаващата част от програмите е в начална фаза, като са извършени плащания по програми на обща стойност 1,239 млрд. евро, а от тях малко над 1 млрд. евро са парите от ЕС. Усвояването на средствата от ЕС до юни е 10,5%. Ефектът от тези средства до края на 2017 г. ще бъде ръст на икономиката с 1,7% спрямо базисния сценарий без евросредства. Наред с това фондовете от ЕС водят до нарастване на инвестициите на частния сектор с 6,5%. Всичко това е предпоставка за разкриване на нови работни места и повишаване на доходите.

Ефектът на средствата от ЕС върху средната заплата към края на 2017 г. ще бъде повишаване с 1%, се посочва в анализа на МФ. Наред с това заетостта се увеличава с 2,7%, а безработицата се свива с 1,3% спрямо сценария без пари от ЕС. Към настоящия момент, това се дължи основно на преки ефекти от вливането на пари в икономиката на страната и откриването на нови работни места. В дългосрочен план се очаква да се проявят и допълнителни ефекти върху пазара на труда чрез повишаване на производителността на работещите в страната. Повишаването на цените в резултат на усвояването на парите от ЕС е минимално – само 0,3%, пише в анализа на Министерството на финансите, информира в.Стандарт.

Парите от ЕС оказват положително влияние и върху държавния бюджет. От една страна хазната дава пари за да съфинансира европроектите. Но увеличаването на доходите и заетостта води и до по-големи приходи в държавната хазна.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *