Разрешиха риболова, бракониерите се разшаваха

Разрешиха с въдица или мрежа, с билет или друг специален разрешителен документ, страстният рибар вече възторжено изпрати поредните пролетни „пости“ за любимото си хоби. Не е безинтересно да припомним забраните, които тегнеха над страдащата рибарска душа… От 18 април до 2 юни, около цял месец и половина, беше в сила забраната за улов на пролетно–лятно размножаващите се риби в рибностопанските обекти, намиращи се до 500 м надморска височина. Решението за изместване на началото на забраната от 15 на 18 април 2017 г. бе поради съвпадение с големия християнски празник Великден. Така любителите на риболовния спорт  имаха възможност да практикуват хобито си през всичките четири почивни дни, пък и да доставят изходен материал за рибното меню.  За рибностопанските обекти, намиращи се от 500 до 1500 м надморска височина, забраната е в сила от 1 май до 15 юни 2017 г. Ясно защо: колкото по-нависоко, толкова по-късно започва размножителният период. И най-горчивата забрана за най-сладката риба: от 15 април до 15 май 2017 г. включително бе забранен уловът на карагьоз (дунавска скумрия) в българския участък на Дунав. В същия период бе забранен и уловът на попчета във водите на Черно море с мрежени риболовни уреди, с изключение на риболовния уред „волта“. Забранен бе и още е/стискайте палци остават два дни/ уловът на калкан във водите на Черно море през периода от 15 април 2017 г. до 15 юни 2017 г. включително, съгласно Регламент (ЕС) 2016/2372 на Съвета от 19 декември 2016 година за определяне на възможностите за риболов на някои рибни запаси и групи рибни запаси за 2017 година в Черно море.

Но малко изненадващо: забраните паднаха или свършиха, а проверяващите се втурнаха активно на лов за бракониери. Миналата седмица, на 07 юни,  инспектори от сектор „РК“ Добрич и сектор „РК“ Варна, съвместно с членове на Сдружение „Черноморски изгрев“, са извършили проверка в Черно море в района между Крапец и Шабла със служебен катер на ИАРА и риболовни кораби на ентусиастите от сдружението. По време на проверката са открити и извадени от водата в работно положение 1000 метра немаркирани хрилни мрежи за улов на калкан. В тях все още не е бил установен улов, и разбира се, съставен е констативен протокол на неизвестен нарушител.

На другия ден пък, този пък по конкретен сигнал от ЦРОО, е извършена проверка на яз. Розов кладенец от инспектори от отдел „РК –Южна България“ област Стара Загора. Този път акцията е била успешна: заловени са двама души, извършващи стопански риболов, посредством хрилни мрежи с помощта на надуваема лодка. На мястото е пристигнала оперативно следствена група от РУ Гълъбово и е образувано досъдебно производство срещу двамата извършители по НПК.
Инспекторите на ИАРА си свършиха работата, като съставиха 2 бр. АУАН, с които се иззеха надуваема лодка, 2 броя хрилни мрежи с обща дължина 280 м. Уловената в тях риба от вида сом – 20 кг, бяла риба – 2 кг. и речен костур – 1 кг е върната отново по живо и по здраво във водата.

На 10 юни отново проверка, този път високо в Родопите, на язовир Въча, инспектори от отдел РК Смолян са констатирали задържан улов от платика и шаран по време на забрана. На нарушителя е съставен акт за установяване на административно нарушение, с който са иззети два броя въдици, 5.8 кг платика и 1 кг шаран, които са върнати, познайте от първия път, във водите на язовира.

В началото на сезона по морето пък започнаха съвместни акции с международно участие. Съгласно графика, одобрен във Виго, Испания, в периода от 07.06.2017 г. – 10.06.2017 г. инспектори от ИАРА  – Бургас, съвместно с инспектори от Румъния извършиха проверки на територията на Бургаска област. Тук основното занятие е  проверка в търговската мрежа. Инспектирани са били седем магазина за риба в  Бургас и два в Поморие. На пристанището в Поморие беше извършена проверка и на завръщаща се от улов рибарска лодка. В Созопол са извършени две инспекции при разтоварване на пристанище и една в магазин за риба. В последния ден от проверките са инспектирани два магазина за риба и две рибарски лодки в Несебър. Направени са били обход и наблюдения на пристанището в Ахелой. Похвалното при цялата тази активна и трескава дейност е това, че не са били констатирани нарушения на законите.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *