Разследването за картел в търговията с горива е в начална фаза

Разследването на Комисията за защита на конкуренцията за картелно споразумение на пазара на горива е във Върховния административен съд и скоро няма да приключи по процедурни причини. Това каза пред представители на медиите днес председателят на Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ Юлия Ненкова. Председателят на антимонополния орган отчете свършеното от Комисията през втората половина на 2016 година.
Определението на КЗК за наличието на картел при горивата е от октомври миналата година. То се отнася за шест търговски вериги – „Лукойл България“ ЕООД, „Еко България“ ЕАД, „Шел България“ ЕАД, „ОМВ България“ ООД, „Нис Петрол“ ЕООД и „Петрол“ АД. Компаниите имаха 30-дневен срок, за да внесат възражения. От големите търговци на горива определението не се отнася единствено за „Ромпетрол България“ ЕАД.
Веригите, за които от КЗК твърдят, че са в картелно споразумение, поискаха разкриване на икономическа тайна, което им е било предоставено от КЗК. С тази информация фирмите обжалват пред ВАС определенията за участието си в картел. Фирмите са поискали от КЗК изслушване и предоставяне на нова информация по случая – това допълнително ще удължи крайното решение на Комисията, посочи Ненкова.
Работа на КЗК за вероятна злоупотреба с господстващо положение от страна на „Лукойл Нефтохим Бургас“ ще продължи и тази година, съобщиха от комисията. Сега се събира информация дали има изкривяване на цената на горивата у нас и в чужбина. Най-трудно се доказват справедливите цени за доставка, посочиха от КЗК. Затова ще се назначи работна група, която да реши, доколко цените са икономически детерминирани, завиха от комисията.
Производството е в началото, няколко месеца са загубени и се надяваме в рамките на тази година да се произнесем дали има господстващо положение, допълниха от комисията. Разследването се прави заедно с експерти от генерална дирекция „Конкуренция“ на ЕК.
На въпрос дали е разпитвана от прокуратурата за продажбата на миноритарния пакет от двете дружества на електроразпределителната компания „EVN – България“, Юлия Ненкова посочи, че е разпитвана по случая още преди три години. Сделката беше направена на Фондовата борса на пазарни цени, инвестиционният посредник беше избран чрез конкурс, заради най-ниско предложена цена, каза тя. По време на сделката през 2011 година Ненкова беше председател на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. Тогава българското поделение на австрийската компания EVN купи почти целия миноритарен пакет на двете дружества за около 95 млн. лева.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *