Разследват Лагард за незаконно присвояване и измами

Официалните обвинения бяха оповестени, след като съдът нареди на магистратите да разследват ролята на Лагард във финансовия скандал. Сегашната директорка на Международния валутен фонд обаче отрече обвиненията, според които през 2008 е одобрила плащане на компенсация на частен бизнесмен с пари на данъкоплатците. В отговор на това адвокатът й дори окачестви делото като „политически мотивирано“. Разследването ще започне в близките дни от следствената комисия към Съда на републиката, единствената френска съдебна инстанция, която съди министри за деяния, извършени, докато са изпълнявали тези си функции, уточни прокуратурата.
Квалификациите в разследването будят изненада. Съдът на републиката беше сезиран през май от прокуратурата, която сметна за целесъобразно да се започне разследване срещу Кристин Лагард за „злоупотреба с власт“. Деянията, за които става въпрос, са много по тежки. За такива деяния присъдата може да е 10 години затвор и 150 000 евро глоба, докато за „злоупотреба с власт“ се предвиждат 5 години затвор и 75 000 евро глоба. Трима магистрати вече разследват ролята на Лагард в юридическо-финансова афера, свързана със скандалния бизнесмен Бернар Тапи, когато тя е била министър на финансите. Откриването на това разследване в „никакъв случай не е несъвместимо“ с нейните „сегашни функции като генерален директор“ на МВФ, побърза да увери нейният адвокат Ив Рьопике.
„Г-жа Кристин Лагард дори държеше Управителният съвет на МВФ да бъде информиран за такава възможност, за да може при заседанието си на 28 юни да бъде съвсем наясно“ (кого назначава), добави адвокатът, който е убеден, че следствието ще отхвърли обвиненията срещу клиентката му.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *