Прокурори разследват „Плаващите кейове“ на Кристо за злоупотреби

Италианската държава разследва нашумелия проект „Плаващи кейове“ на българина  Кристо Явашев за злоупотреби. Сметната палата на страната се аргументира с това, че финансирането на арт-инсталацията е неправомерно.

Сметната палата направи оплакване в прокуратурата, занимаваща се с финансови нарушения. Според нея много от местните служби в Ломбардия, където е езерото Изео, са похарчили неправомерно обществени пари около организирането на събитието.

Изграждането на кейовете беше финансирано изцяло с 15 млн. евро на художника. Проблемите около трафика, наложилото се подсилване на обществения транспорт и сигурност в областта обаче бяха спонсорирани с близо 3 млн. евро от общините, региона и държавата.

Според разследващите трябва да се провери колко е загубило обществото от парите, дадени за услугите, свързани с медицинска помощ и контрола на реда. Кейовете на Кристо бяха посетени от над милион и 300 хиляди души. По някои изчисления те са донесли печалби от над 80 млн. евро за местния туризъм. Лигата за опазване на околната среда пък се оплака, че негативните последици за природата от кейовете били повече от печалбите.

Милен АТАНАСОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *