Разходите за лекарства скочили 200 % през последните години

Разходите за лекарства през последните години отбелязват истински скок нагоре – регистриран е цели  200 процента ръст на разходите за илачи, а брутният вътрешен продукт /БВП/ едва пълзи нагоре и е малко над 3 процента, каза министърът на здравеопазаването Илко Семерджиев. Това заяви той в изказването си при участието в дискусия, посветена на оригиналните и генеричните лекарства.
Законът е единствено валиден, когато говорим за макрочисла в годишен аспект. Това показва, допълни министър Семерджиев, че разходването на публични и частни средства е несъразмерно с растежа на БВП. Затова се налага да отговорим на въпроса как се разходват публичните средства и отговорът не би трябвало да бъде чрез лобизъм, лоши решения, механизми за придърпване на ползите, а чрез основния въпрос как да върнем на потребителя онова, което той е гарантирал чрез своите осигуровки и данъци, каза още той. Когато се говори за цени, трябва да се има предвид и ценности и ако се намери пресечна точка, ще бъдем успешно общество, добави Семерджиев.
Някои нови молекули ще бъдат подложени отново на оценка на здравните технологии, каза подуправителят на НЗОК Димитър Петров. Той посочи, че болниците купуват лекарства, консумативи и апаратура на цени, близки до средноевропейските, а ресурсът в системата ни е ограничен. Ако политиците решат, че трябват повече средства за солидарно здравеопазване, средствата ще се увеличат, посочи той.
Предвижда се да се засили контролът върху плащането на лекарствата в онкологията, като се обмисля НЗОК да ги плаща директно на търговец, а не на болницата, каза още Петров. По думите му има и идея в онкологията НЗОК да плаща терапията на пациент средно на килограм/тегло, като този начин на плащане няма да се отнася за детските терапии.

В началото на тази  седмица при представяне на стратегията на МЗ служебният вицепремиер по социални политики и здравен министър д-р Илко Семерджиев обяви, че системата на здравеопазването се нуждае от редизайн, за да бъде подкрепена от българското общество. Първите стъпки в тази насока могат да бъдат направени още в НРД 2017. Като гарант на преговорния процес министър Семерджиев постави рамката на споразумението. Необходимо е да се постигне консенсус в условията на приет закон за бюджета на НЗОК за 2017 година при заварен дефицит от 124 милиона лева плюс плащания за други осигурителни системи в размер на около 250 милиона лева.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *