Ракетният удар вдигна цената на USA петрола

Ракетният удар с почти 60 ракети „Томахоук“, изстреляни без предупреждение в Сирия срещу военна база, контролирана от законното правителство в Дамаск, доведе до скок в цените на петрола на световните пазари. Както съобщава CNN на борсите в Азия към сутрешните часове на днешния ден (7 април) стойността на фючърсните сделки за американски петрол бележат внезапно покачване от 2%.

„Геополитиката често е значима движеща сила на петролните пазари. Ударът на САЩ срещу режим, поддържан от руснаците, и при това в страна, в която активно действат и иранците, които също поддържат режима, потенциално е способен да предизвика по-нататъшни политически сътресения“, коментира пред американският телеканал анализаорът на AxiTrader Грег Маккенън, добавяйки, че неопределеността и безпокойството в близко бъдеще ще тласкат цените на суровината още нагоре. По-рано данните за цената на юнските фючърси за сорта Brent на борсата ICE в Лондон показаха увеличение с 1,5% до нива от $56,05 за барел.

Разбира се, не само температурата на борсите се покачва след подобно нагло нападение. Всяка от страните го използва според своите цели. Например веднага руското военно министерство обяви, че сирийската противовъздушна отбрана (ПВО) ще бъде подсилена, след като САЩ удариха с крилати ракети сирийска военновъздушна база в Западна Сирия, съобщават руските осведомителни агенции. Ведомството също така е цитирано да се подиграва на ефективността на американските удари, определяйки я като „изключително ниска“, посочвайки, че само 23 ракети са ударили целите си, но не било ясно къде са паднали останалите 36 ракети крилати ракети „Томахоук“. Четирима сирийски военнослужещи са били убити при ударите, двама са безследно изчезнали и шестима са били ранени, допълват от руското военно ведомство. Шест сирийски бойни самолета са били унищожени при атаката. За координираните действия на САЩ със сирийските бунтовници говори и фактът, че  екстремистите са започнали офанзива срещу сирийски правителствени позиции веднага след ударите на САЩ. Печалната равносметка може да се изпише кратко: 3х6. Или шестима загинали, шестима ранени и шест унищожени самолета на сирийските ВВС.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *