Рамадан Аталай: Борисов носи цялата отговорност за икономиката и енергетиката

За да изпълнят обещанията, които премиерът прие, когато беше на посещение у нас държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън, би трябвало да се случат тези неща. Крайно време е, когато се водят дипломатически разговори, поетите ангажименти да бъдат изпълнявани. Това коментира в предаването „Преди всички“ депутатът от ДПС Рамадан Аталай. Той добави: Ако посещението в Катар се смята за провал, то посещението и взаимното заседание в Турция е още по-голям провал, имайки предвид, че нашето правителството отиде там с една голяма кошница, с едни предложения в 11 споразумения, които трябваше да се подпишат. Когато другата страна не приема предложенията, правителството от наша страна трябва да бъде гъвкаво, да приеме определени неща, които и съседът изисква. Депутатът от Коалиция за България Ана Янева също е категорична, че газовата връзка с Турция е необходима на страната ни: Тя трябваше да се случи за тези 3 години. Определено вина за това носи министърът на икономиката Трайчо Трайков. Не само тази връзка не стана, но не станаха и другите две връзки – с Гърция и Румъния. Аталай обаче не се съгласи, че само Трайков трябва да носи отговорност: Все още не е ясно каква е отговорността на премиера. Според мен той е човекът, който носи цялостната отговорност и за енергетиката, и за икономиката. /…/От три години като че ли се върнахме на онова еднолично управление, което беше по времето на Тодор Живков, когато всичко положително около него се знае, а всичко лошо, което се случва, е от неговите близки съратници, приятели.
 
Депутатът от ДПС очаква днес премиерът да дойде в парламента и да поеме цялостната отговорност за всичко, което се случва в енергетиката и икономиката. Според него назначените хора в сферата на енергетиката не могат да вземат никакво решение от страх.
Янева обаче не очаква, че днес в Народното събрание ще стане ясна истинската причина за отстраняването на министър Трайков: Дебат ще има, но той ще бъде от опозицията. Не очаквам управляващите да участват и да ни кажат истината.
И двамата са категорични, че икономическата комисия днес няма да може да види доклада на КЗК, защото законът не дава правно основание на Комисията да обяви вътрешното си определение, за да не разкрие търговска тайна.
Аз не мога да се оплача от Комисията за защита на конкуренцията, когато бяхме в изпълнителната власт, че не са работили добре. При тази оскъдна информация и тази „цедка“, която винаги в посока на обществото минава през премиера, докъде информацията се пресява и докъде е истина или не – ние не можем да кажем, подчерта Рамадан Аталай.
Мнението му подкрепи и Янева: Има „цедка“ на цялата информация за всички. Всичко трябва да мине през министър-председателя и каквото той разреши, това научаваме и ние. Тя все пак смята, че картел на пазара на горива има.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *