Pеален риск от спиране на пари по европрограми

Реален риск от спиране на парите по някои от европрограмите сериозно съществува. Това става ясно от писмен отговор на вицепремиера в оставка Томислав Дончев на въпрос на депутати от ДПС. 

Към края на миналата година България не е изпълнила 12 от общо 45 предварителни условия за получаване на европейско финансиране през новия програмен период. Става въпрос за 1 общ и 11 тематични предварителни условия, които е трябвало да бъдат изпълнени до края на декември миналата 2016-та година. Други две от условията са „подадени“ на Европейската комисия, но още не са сертифицирани. Очаква се анализ, след което ще стане ясно дали има нужда от допълнителни корекции. Реално страната ни е изпълнила общо 31 от предварителните условия, по две очаква отговор, а за 12 са в забавяне.
Изпълнението на тематичните предварителни условия се бави в секторите „Наука и иновации“, „Риск от бедствия“, „Води“, „Транспорт“, „Интеграция на ромите“, както и в част от Програмата за развитие на селските райони и в сектор „Морско дело и рибарство“. От общите предварителни условия забавяне има по Оперативна програма „Околна среда“.
Виновни за това са съответните министерства и институции – Министерството на образованието, Министерството на икономиката, МВР, Министерството на околната среда и водите, Министерството на транспорта, Министерството на земеделието, Националният статистически институт, Националният съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни въпроси.
Забавянето идва въпреки засиления според Томислав Дончев мониторинг над управляващите органи. Освен това през септември 2016 г. е изпратено и нарочно писмо до ръководителите на съответните институции. Така българското правителство било положило, според  ресорния вицепремиер, всички необходими усилия, но въпреки всичко резултатите са повече от незадоволителни.
Според регламента на сегашния програмен период неизпълнението на предварителните условия може да доведе до спиране на част от европейските фондове. Томислав Дончев обаче не слиза от оптимистичната вълна. „Няма основание да се очаква критично забавяне в изпълнението на предварителните условия и спиране на междинните плащания по програмите“, успокоява той в отговора си до депутатите. И донякъде си е прав: само след броени дни друг трябва да носи отговорност за проспаното време и некадърността на чиновниците от висшите етажи на държавното управление.

Вицепремиерът в оставка допълва успокояващо, че до официалния отчет има още половин година. „Държавите членки ще отчитат изпълнението на предварителните условия чрез официална самооценка през 2017 г. Тя ще бъде както част от доклада за напредъка по Споразумението за партньорство относно всички приложими условия, така и част от годишните доклади за изпълнението на всяка програма относно условията, които са приложими за нея“, отговаря той на депутатските питания.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *