Рекламните кампании са успешни едва тогава, когато има ефект от тях

Нещо, което може да се твърди едва тогава, когато родните продукти разширят своята ниша на пазарите в континента. А на тозиш етап става дума преди всичко на усвояване на финансов ресурс и нищо повече…
 
Проектът беше първата програма за промоция на български земеделски продукти в чужбина, одобрена от Европейската комисия (ЕК). За тригодишното ѝ изпълнение от ДФЗ са изплатили общо 3 079 449 лв. европейско и национално финансиране. Изпълнението на дейностите по договора също отчита висока успеваемост.
„Европейско сирене, моля“ дава възможност на българските производители и преработватели на сирене и кашкавал да рекламират продукцията си на международните пазари, като участват в различни международни изложения за храни в млечния сектор, бизнес семинари, посещения в производствени бази, тематични вечери, дегустации в европейски супермаркети и др. Посредством мащабна рекламна кампания продуктите ни стигнаха до потребителите на Русия и на Украйна.
В момента ДФЗ има сключени шест договора за финансово подпомагане на промоционални програми с общ бюджет от над 25 млн. лева. Сред рекламираните продукти са бяло саламурено сирене, кашкавал, кисело мляко, лютеница, печена белена капия, конфитюр от рози, мармалад от шипки, компот от праскови и качествени вина. Те са насочени към пазарите на Испания, Германия, Полша, Румъния, Великобритания, Бразилия, Китай, ОАЕ, Русия, Украйна, Австралия и САЩ.
Основната цел на схемата „Промоционални програми“ е популяризирането на земеделските продукти, произведени у нас, което да доведе до увеличаване на износа. Те могат да се разработват от сдружения на производители или от производители и търговци. Кандидатите подават документи в Министерството на земеделието и храните (МЗХ) в срок до 15 април (за първо представяне) и до 30 септември (за второ представяне) всяка година. Органът, който определя кои програми да се предложат на министъра на земеделието и храните за утвърждаване, е Постоянната консултативна комисия към МЗХ. След това проектите се изпращат за одобрение от ЕК.
Договорите се сключват с фонд „Земеделие” до 90 дни от датата, на която е обявено решението на Комисията. Сдружението или асоциацията внасят гаранция за изпълнение на ангажимента в полза на фонда в размер на 15% от максималното годишно финансиране по програмата. Европейският съюз (ЕС) предоставя половината от бюджета на програмата, 30% представляват съфинансиране от ДФ „Земеделие”, а бенефициентът осигурява останалите 20% от средствата.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *