Рекордна инфлация в еврозоната през януари – 5,1 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през януари до рекордните 5,1% спрямо същия месец година по-рано, като тя остава над два пъти по-висока от целевото ниво на Европейската централна банка за инфлация около 2 на сто, показват предварителни данни на Евростат.

Снимка: архив

На месечна база индексът на производствени цени (CPI) в еврозоната нарасна през януари с 0,3% спрямо декември 2021 г., когато се повиши с 0,4%, информира bnr.bg.

Потребителската инфлация на годишна база се ускори в началото на 2022 г. до 5,1% от 5,0% през декември 2021 г., като това е ново рекордно повишение на индекса CPI в рамките на еврозоната и далеч над очакванията за забавяне на инфлацията до 4,4 на сто.

Отново най-голям принос за ускоряващата се инфлация допринесоха все по-силно нарастващите енергийни цени, като през януари те се повишиха с 6% спрямо декември, а на годишна база скочиха с 28,6% след повишение с 25,9% през декември.

В същото време цените на неенергийните индустриални стоки се понижиха с 2% спрямо декември и нараснаха спрямо година по-рано с 2,3% след повишение с 2,9% в края на 2021 г., докато цените на храните, алкохола и тютюна се повишиха с 1,1% на месечна база и с 3,6% спрямо година по-рано (след повишение с 3,2% през декември), а цените на услугите останаха без промяна спрямо предходния месец и отбелязаха годишен растеж за втори пореден месец с 2,4 на сто.

Графика на месечените потребителски цени в еврозоната спрямо година по-рано

Основната инфлация (без цените на храни и енергия) в еврозоната обаче се понижи през януари с 0,8% спрямо декември и се забави на годишна база до 2,3% от 2,6% в края на 2021 г.

Ускоряването на годишния темп на инфлация в еврозоната добавя още едно доказателство за увеличаващия се ценовия натиск в световен мащаб, което продължава по-дълго от първоначално очакваното на фона на силното потребителско търсене, високите цени на енергията и прекъсванията при глобалната верига на доставки.

Въпреки че инфлацията в еврозоната е над два пъти и половина по-висока спрямо целевото ниво на ЕЦБ от около 2 на сто, в продължение на месеци Европейската централна банка омаловажава данните, като твърди, че зад това нарастване на потребителските цени стоят временни фактори и инфлацията ще започне да отслабва с течение на 2022 г.

ЕЦБ очаква инфлацията да падне под 2% до края на тази година, отчасти поради слабия растеж на заплатите, но дълъг списък от влиятелни политици поставиха под въпрос това твърдение, предупреждавайки, че рисковете са в посока на по-висока инфлация.

Въпреки че ръстът на заплатите наистина е слаб досега, безработицата в еврозоната спадна до 7% през декември, най-ниско ниво за всички времена, и вече е доста под собствените прогнози на ЕЦБ, което предполага, че натискът върху цените, идващ от нарастването на заплатите, също може да надхвърли прогнозите.

Данните за доста по-висока от очакваното инфлация в началото на 2020 г. идват само ден преди редовното заседание на ЕЦБ в четвъртък, на която обаче е почти сигурно, че централната банка ще запази непроменена настоящата си парична и лихвена политика след известните промени на срещата през декември.

Въпреки че шефът на ЕЦБ Кристин Лагард може да признае, че ценовият натиск продължава да надминава прогнозите, тя също така се очаква да отхвърли нарастващите очаквания за повишаване на лихвените проценти, повтаряйки дългогодишната си позиция, че промените в лихвените проценти тази година са малко вероятни.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *