Рекордна реколтата от зърно

По предварителни данни България ще прибере най-добрата си зърнена реколта през последните години и най-високият среден добив. Това каза днес в Разград министърът на земеделието и храните Десислава Танева, цитирана от БТА.

 

Тя посочи, че жътвата вече е приключила. Танева заяви още, че за края на месеца е свикан Консултативен съвет по зърното, на който ще се обявят окончателните резултати от кампанията.

„Реколтата е над прогнозите, които имахме в началото на годината. Разбира се, много близко до прогнозите, но по-високи от това“, каза земеделският министър. Това по думите й говори, че българският зърнопроизводител е достигнал технология и начин на работа, който го прави конкурентноспособен на производителите в най-развитите страни, защото постига сравними добиви и сравними резултати, информира monitor.bg.

Десислава Танева отбеляза, че тази година се отчитат рекордно ниски цени, но това по думите й е пазарът и той зависи от много фактори. „Трябва все пак да се радваме на положителното, че отчетохме една добра зърнена година като добиви“, каза още министърът.

Тя добави, че пролетниците в някои райони поради засушаването са в тежко състояние, но те са единични. По думите й обаче не трябва от дадена извадка да се прави генерален извод. „Имаме наблюдения и на Консултативния съвет по зърното ще обсъдим ситуацията и данните, с която всяка от страните разполага“, допълни министър Танева.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *