Рекордна реколта от кафе смъква цените

Рекордна реколта се очаква от световното производство на кафе, което вероятно ще достигне исторически максимум през сезона от октомври 2016 до септември 2017 година – според географското разположение на страните-производителки.Това прогнозира Международната организация на кафето (ICO) в месечния си доклад, цитиран от Франс прес, цитиран от БТА.
Организацията е преразгледала към повишение очакванията си за 2016-2017 година до 153,9 милиона чувала (по 60 кг) спрямо 151,6 милиона в предишната прогноза. Това се дължи главно на по-големия добив в Индонезия, където реколтата се очаква да достигне 11,5 милиона чувала, отбелязват експертите.
През 2015-2016 година световното производство на кафе беше 151,6 милиона чувала. Износът на кафе се е стабилизирал през последните месеци – юни и юли – на остава на доста по-високо равнище в сравнение с предходната година, което обяснява ниските цени на кафето, допълва организацията.
Увеличението на добива се дължи главно на силния скок при арабиката, която се очаква да достигне 97,3 милиона чувала спрямо 88,3 милиона предходната година, докато производството на робуста се очаква да се свие до 56,6 милиона чувала спрямо 63,3 милиона през 2015-2016 година.
Поради това цената на арабиката от октомври 2016 година е изгубила близо 20 процента от стойността си до 134,5 цента на фунт (0,453 кг), докато цената на робустата в Лондон е спаднала с малко над 5 процента за същия период до 2,054 долара.

Кои са водещите страни в този сектор на световната икономика. Безспоен лидер със средно годишни производство от 25.5 милиона чувала е Бразилия. В тази страна се отглеждат разнообразни сортове кафе- от такива, които се използват за най- масовия пазар, до елегантни кафета, селектирани специално за приготвяне на еспресо. Тук се използват четири различни метода за обработване на кафе, които може да се срещнат в една и съща ферма, при една и съща реколта. На второ място е Колумбия с 10.5 милиона чувала. “Colombian Coffee” е сертификат за произход, даван от Европейския съюз на всички кафета, които се произвежда в страната от 1997 г. насам. Това е единствената южноамериканска държава със пристанища и на Атлантическия, и на Тихия океан – фактор, който обуславя нейната търговска насоченост. В страната се произвежда 12% от световния запас. Колумбийските кафета притежават богат вкусов профил, силно тяло, умерена киселинност. Те са известни най- вече със своя дълбок аромат.  Следва Индонезия с годишно производство около 6,7 чувала, което тази година скача двойно. Географията на страната спомага изключително много за развитието на кафеения пазар. Интересни сортове, които заслужават внимание са Ява, Суматра, Сулавес и придобилото широка популярност в Копи Лувак – кафе, което се продава и произвежда единствено и само благодарение на индонезийската цибетка. В класацията после се нареждат Виетнам, Мексико и Етиопия със своите характерни сортове кафе според географската ширина и условия.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *