Рекордна световна инфлация

За последен път такава е наблюдавана преди четиридесет години – през 80-те години на миналия век, казва Тиери Бретон.

Един от начините да я ограничим е повишаването на банковите лихви

Кристалина Георгиева: Рано е да се прогнозира световна инфлация - Novinite.bg - Новините от България и света

Повишаването на темповете на инфлация има глобален характер и е достигнало рекордно ниво от началото на XXI век. Това предупреждение направи в четвъртък еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон в ефира на френския новинарски канал LCI, цитиран от „Епицентър“.

„За първи път от началото на този век виждаме такова ниво на инфлация, – призна еврокомисарят. „Тя е с глобален характер и в Съединените щати е по-изразена, отколкото в Европа“, информира glasove.com.

Според него „за последен път такава инфлация е наблюдавана преди четиридесет години – през 80-те години на миналия век“. Еврокомисарят отбеляза, че инфлацията е започнала да се ускорява още преди конфликта в Украйна.

Поскъпване на услугите вдига инфлацията през 2021 г. - Труд

„Пандемията от коронавирус, ускоряването на икономическото възстановяване, цените на енергията, суровините и редките метали – в резултат на тези фактори инфлационната тенденция се прояви силно още преди началото на украинския конфликт“, заяви Бретон.

„Инфлацията е особено мащабна в Съединените щати и е много трудно да се овладее“, каза еврокомисарят. „Един от начините да я ограничим е повишаването на банковите лихви и ние вече наблюдаваме този процес в САЩ“, посочи още комисарят.

Според френския портал Statista средната годишна инфлация в света досега е достигнала 7,4%. Въпреки това, в редица страни, поради местни фактори, процентът може да бъде значително по-висок. В почти 80 държави общият темп на инфлация за годината, смята порталът, може да бъде от 5 до 10%.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *