Рекордно висока корелация между биткойна и S&P 500

Едногодишната корекция на биткойна с индекса Standard & Poor’s 500 достига рекордни нива, според пазарни наблюдатели. Корелацията, която измерва връзката между два актива, достигна 0.367 в четвъртък, в сравнение с -0,06 на 1 януари, сочат данните на Coin Metrics.

Снимка: iStock

Корелацията на биткойн с референтни индекси на американските акции направи нови най-добри постижения за последните три последователни търговски дни.

Трябва да се отбележи, че коефициентът 0.367 не е прекалено висок, но можем да станем свидетели и на по-високи нива в бъдеще. Обикновено корелация от 1 сочи, че два актива се движат напълно идентично в една и съща посока, информира infostock.bg.

Едномесечната корелация на биткойна със S&P, например, е при ниво от 0.79 в сряда, която се разглежда като много по-силна тенденция в краткосрочен план, според данни на Skew.

Bitcoin, който може да се окаже безполезен - Money.bg

Силното представяне на биткойна от мартенските му дъна е стимулирано от търсенето на криптовалутата в среда на пандемия. Този ръст дойде в унисон на щатските пазари, което до голяма степен и засили корелацията между двата актива.

Традиционно за биткойна се смята, че няма почти никаква корелация с останалите класове активи. Според някои анализатори обаче, покупките на биткойн се засилват в моменти на несигурност, в унисон с търсенето на злато и други благородни метали.

Остават само 3 милиона биткойна за изкопаване - Money.bg

Биткойнът инструмент за защита в криза?

Възходът на биткойна стартира от финансовата криза преди 12 години. И сега, изглежда, че в среда на нова криза, криптовалутата може отново да получи силен тласък.

„Точно затова е създаден биткойнът (BTC)“, заяви Майкъл Новограц, главен изпълнителен директор на инвестиционната компания, фокусирана върху криптовалутата Galaxy Digital, пред CNBC миналата седмица.

Често срещано мнение сред биткойн биковете е че: щатският долар и другите валути в крайна сметка ще бъдат обезценени чрез инжектиране на трилиони долари помощ, свързана с коронавируса, и парични стимули от правителствата и централните банки. Това теоретично би трябвало да засили случая с биткойна, най-старата и най-голяма криптовалута, като хеджиране срещу инфлацията.

Акции, зависими от биткойн

Такива прогнози в крайна сметка може да се сбъднат, но засега биткойн инвеститорите са останали в режим на задържане: Криптовалутата се търгува при нива от около 9000 долара, под психологическата граница от 10 000 долара, спряла на няколко пъти ръста му.

Всяка инфлация, произтичаща от фискални и парични стимули, може да отнеме известно време – отчасти поради по-висока безработица и спад в икономическото търсене, което може да облекчи натиска върху повишаването на потребителските цени в близко бъдеще.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *