Рекордно ниска безработица в Испания

Броят на регистрираните безработни в Испания се е понижил до 3,16 милиона души през юни – най-ниското ниво от декември 2008 година и близо 2 милиона под пика, достигнат в разгара на икономическата криза през февруари 2013 година.Рекордно ниска безработица в Испания.

Резултат с изображение за испания икономика

Това сочат данни на министерството на труда, публикувани днес и цитирани от Ройтерс.

Испания, където безработицата е сред най-високите в ЕС, потъна в близо петгодишна рецесия, след като спукването на балона в строителния сектор през 2008 г. остави милиони хора без работа, засягайки трудовия пазар във всички сектори.

Стабилният темп на икономически растеж от около 3 на сто от 2015 г. обаче съживи заетостта в проблемни сфери като строителството, а рекордният туризъм стимулира услугите, информира investor.bg.

Броят на хората в Испания, регистрирани като безработни, се е понижил с 2,77 на сто през юни спрямо предходния месец или с 89 968 души. Броят на работещите, които правят вноски в социалната система, е нараснал до 19 милиона – най-високата цифра от септември 2008 година.

С отчитане на сезонните фактори регистрираните безработни са намалели с 15 865 през юни, отчетено на месечна основа.

Безработицата в Испания остана без промяна през май на ниво 15,8 на сто, съобщи Евростат вчера. Това е вторият най-висок показател в ЕС след Гърция (20,1 на сто).БТА

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *