Решението за обявяване на полуавтономия на Източна Либия е необратимо

„Ние не приемаме никакъв призив за диалог, целящ отменянето на нашето провъзгласяване на Барка за федерален район“, каза по телефона Ахмед ас Сенуси, използвайки арабското название на източната либийска област Киренайка.
Във вторник племенните лидери в региона обявиха полуавтономия на Киренайка – ход, който засили опасенията, че северноафриканската страна може да се разпадне, припомня агенцията. „Избрахме система, която ще гарантира, че нашият район няма да бъде маргинализиран отново. Това е окончателно и необратимо решение“, добави Сенуси, който бе избран от привържениците на федерализма да ръководи местния съвет в Киренайка.
Ахмед ас Сенуси е изтъкнат противник на решима на бившия либийски лидер Муамар Кадафи и е прекарал близо 31 години в затвора. Председателят на базирания в Триполи Преходен национален съвет Мустафа Абдул Джалил заплаши, че ако се наложи, ще използва сила, за да запази единството на Либия. По този повод Сенуси заяви, че Джалил не разполага с реална сила да контролира събитията в Триполи или в западните райони на Либия, където постоянно има междуплеменни сблъсъци. Ахмед ас Сенуси е съосновател и бивш член на Преходния национален съвет, припомня ДПА.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *