Рибари скочиха срещу шефове-калинки

Рибари – членове на двете национални рибарски организации „Черноморски изгрев” и „БГ Фиш” излизат на протестен митинг в Бургас в понеделник. Това бе решено на среща  на рибари в Балчик между двете професионални гилдии.

Рибари, участвали в срещата, заявиха, че браншът се събира в понеделник, 19 декември, сутринта пред сградата на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Причината е репресивното, според тях, отношение към рибарите от страна на чиновниците в агенцията. Браншовиците предупредиха, че на протестния митинг пред ИАРА – Бургас ще покажат мащаба на проблема и колко много хора са засегнати. Рибарите заплашиха, че могат да прибегнат до изсипване на риба пред агенцията, запалване на дневниците и неподчинение.
Около 50 собственици на риболовни кораби излязоха днес на протест в Балчик. Те поискаха оставката на изпълнителния директор, настояха за административни промени в ръководството на държавната структура.
До протестните действия се стигна поради лошото управление в сектора, коментира председателят на сдружение „Черноморски изгрев” Емил Милев.
В протеста в Балчик участваха корабособственици от Северното Черноморие, от Бяла, Несебър, Поморие. Те са единодушни, че е нужно секторът да се управлява от компетентни хора. Твърдят, че от служителите, от които недоволстват, са получили лоши сигнали на проведената този понеделник среща. Дори единият си е позволил да отправя заплахи срещу бранша, как ще спре работата, как всяко нещо ще трябва да се отнася в съда.
„Не сме съгласни да бъдем квалифицирани като престъпници и крадци. Получаваме различно тълкуване на заповеди и закони, как не можем да работим в определени райони и да ловим определен вид риба. Оказва се, че това, което сме правили цял живот, сме го вършили извън закона”, заяви Емил Милев.

През октомври стана ясно, че трима души  от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) са били задържани при акция на ДАНС и прокуратурата. Арестуваните бяха изпълнителният директор Янчо Янев, служителят на ИАРА Златин Георгиев и Петър Генов от организацията „Морски звуци”. „Провежда се разследване в Бургас, София и Ямбол. Иззети са множество документи. Разследва се злоупотреба с евросредства, както и изпълнителния директор на ИАРА”, каза тогава говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова. На пресконференция по-късно стана ясно, че чиновникът в ИАРА източил 60 000 лева евросредства чрез тъща си и със знанието на Янев.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *