Роботите заплашват една четвърт от работните места в света

Напредъкът на роботиката и технологиите за изкуствен интелект заплашва близо една четвърт от глобалната работна сила с безработица, съобщава „Блумбърг”.

Китайски завод замества 90% работниците си с роботи. Производството нараства с 250%, дефектите падат с 80%

В доклад, публикуван във вторник, икономистите Зиад Дауд и Скот Джонсън посочват, че вероятно около 800 милиона души са изправени пред риск да останат без работа заради текущата в момента технологична революция, информира vesti.bg.

 Работещите в страните от Съвета за сътрудничество в Персийския залив, Чехия, Словакия и Япония са най-уязвими.

Mercedes се отказва от използването на роботи в производството на автомобили - Новини за компютри, смартфони, технологии и наука
Причината е, че в техните икономики голяма част от заетите изпълняват основно прости, рутинни дейности и лесно да бъдат заменени от машини. Освен това от новите технологии е заплашена голяма част от евтината работна ръка.

Тези процеси създават опасност от нарастване на неравенството на доходите.

Япония е обсебена от идеята за роботите - Финансови новини

Докато преди се смяташе, че роботите заплашват предимно нискоквалифицирани работници, сега се вижда, че те заместват хората на всякакви позиции, които изискват повторение на прости механични стъпки. Такива служители често попадат в средата на разпределението на доходите, което води до ефект на поляризация.

Евтини роботи изместват фабричните работници - Money.bg
Не всички новини обаче са лоши. Някои от най-изложените на опасност страни също имат бързо застаряващо население, което означава, че с новите технологии ще могат да се справят с растящия недостиг на работна ръка, предизвикан от демографските процеси.
financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *