Робот дирижира симфоничен оркестър

Двурък робот на швейцарската компания AAB изпълни успешно ролята на диригент на филхармоничен оркестър. YuMi дебютира на музикалната сцена на 12 септември, по време на международния фестивал за роботи в Театър Верди, Пиза.

Движенията на ръцете на робота са били програмирани преди концерта, като за модел е използван диригентът на филхармонията – Лука Андреа Коломбини. След това движенията на робота са коригирани допълнително, за да съответстват на живото изпълнение на оркестъра в Театър Верди.

Музикантите от оркестъра признават, че им е било необходимо известно време, за да привикнат към такта на робота-диригенг и правилно да разпознават движенията му. Пред публика оркестърът изпълни програмата „Духът на надеждата: от Страдивариус до робот”, като в една от композициите участва в ролята на тенор Андреа Бочели, информира technews.bg.

Според разработчиците от AAB, фактът, че роботът се справя с подобна задача чрез предварително отиграни движения, не прави YuMi пълноценен диригент. Ако по една или друга причина оркестърът загуби темпо, роботът не би могъл да импровизира и да върне музикантите към желания ритъм.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *