Робърт Хелър: Американската икономика може да расте с 3-4%

Икономиката на САЩ е в състояние да расте със скорост от 3-4 процента, ако политиците премахнат ограниченията, които възпрепятстват потенциала й, заяви за CNBC бившият председател на Федералния резерв Робърт Хелър.

Коментарите му следват по-добрите от очакваните данни за брутния вътрешен продукт (БВП) от вчера, който показаха. че най-голямата икономика в света се е разширила с 1,7% растеж през второто тримесечие спрямо година по-рано, надхвърляйки очакванията за ръст от 1%.

„Може да сме вън от опасност, но все още сме затънали“, каза Хелър, който е ръководил Фед в периода 1986-1989 по времето на президента Рейгън.

„Икономиката стагнира в диапазона от 1-2 процента растеж, който не е мястото, където трябва да бъдем. Ако се отнемат някои от ограниченията пред икономиката на САЩ, тя може да се расте много по-бързо – с 3-4 процента“, каза той.

Според Хелър една от основните пречки е ограничението за добивна дейност върху държавна земя, което е спряло петролните и газови компании да се разширяват с темпа, с който би трябвало.

Той също така заяви, че икономиката на САЩ има редица неизползвани ресурси, включително голяма част от безработните, както и купищата корпоративен кеш.

„Американски корпорации разполагат с рекордни парични средства в исторически план, така че потенциалът за растеж е налице, но не трябва да бъде ограничаван“, добави той.

Още по темата

Фед не даде яснота за свиването на монетарните стимули

Относно продължаващия дебат кога централната банка на САЩ да започне да ограничава програмата си за изкупуване на облигации на стойност 85 милиарда долара, който е приковал вниманието на пазара, Хелър смята, че свиването на монетарните стимули ще започне през декември – по-късно от широкия консенсус за септември.

„Вероятно Фед ще искат да го направят преди края на годината, така че новият шеф на централната банка, който ще встъпи в длъжност в края на януари следващата година, да не трябва да променя политиката на първата среща на банката“, добави той .

Ширят се спекулации кой може да замени Бернанке, когато изтече неговия мандат. Заместник-председателят на Фед Джанет Йелън и бившият министър на финансите в администрацията на Клинтън Лари Самърс се очертават като възможни кандидати.

Хелър изрази опасения дали Самърсще бъде най-добрият човек за ролята.“Той е много умен човек, но също така говори това, което мисли, което го отдалечава доста от консенсусната фигура на Бернанке“, каза той.

„Той може да има по-големи проблеми да обедини комисията за открития пазар на Фед, а по-голямото несъгласие прави политиката по-трудна.“Хелър смята, че Йелън е най-подходящият кандидат за поста.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *