Рог на изобилието

Близо половин милиард лева раздаде правителството на отделни общини и министерства от т.нар. антикризисен пакет. Според премиера Сергей Станишев основният критерий за избор на получателите е бил парите да се усвоят много бързо.

Най-много средства – 155 млн. лв., ще получат общините за ремонти на детски градини, училища и улици. Финансираните проекти не са съобразени с исканията ни и са избрани по неясни критерии, каза Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините, което неотдавна обяви, че общините вече са на червено с близо 1 млрд. лв. Пет милиона лева получи програмата „За чиста околна среда“ към екоминистерството за конкурси за рисунки и песни в забавачки и училища. Министерството на Емел Етем ще получи 33.6 млн. лв. за покриване на щетите от наводненията през миналата година, като 10 млн. лв. от тях са за общини на ДПС.

Общо 200 млн. лв. от държавния бюджет ще отидат за финансиране на окончателно изгубени проекти по ФАР и за блокирани европари по САПАРД. Въпреки това правителството реши да поощри всички чиновници, работещи с еврофондовете, като им гласува бонуси за 2008 г. от 1 до 3 допълнителни заплати.

Вицепремиерът Плугчиева отказа да съобщи общата сума на премиите, но никой не отрече излязлата във в. „Сега“ информация, че става въпрос за 3.2 млн. лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *